Redactie
Redactie Recepten 17 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Boeuf Bourguignon van ZTRDG

Elke week delen we een lekker recept van onze vrienden van ZTRDG.NL. Deze keer: klassieke Boeuf Bourguignon met wortel en uitjes.

Een dag van tevoren:

Haal het vlees circa een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snij in grove stukken van ca. 3 x 3 centimeter. Bestrooi het vlees met zout en peper en wentel het vlees door de bloem en klopt de overtollige bloem er af.

Verhit een eetlepel olie en een eetlepel boter in een pan met een dikke bodem en laat de boter uitbruisen. Bak het vlees in porties op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en schep uit de pan, op een bord.

Snij de uien in stukken en bak deze samen met het spek in het braadvet van het vlees tot ze glazig zijn. Snij de bleekselderij en wortel in plakjes. Voeg nog een klein klontje boter toe aan de spek en uien en bak hierin de wortel en bleekselderij ca. 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de suiker toe, roer goed en bak even kort mee. Voeg de tijm en laurier toe. Leg het eerder gebakken vlees boven op de groenten en de vrijgekomen vleessappen.

Verwarm de wijn een beetje in een pannetje, zo voorkom je dat het vlees schrikt als je de wijn toevoegt. Giet de rode wijn bij het vlees in de pan tot alles net onderstaat en verkruimel er een bouillonblokje boven. Zet de pan op het laagste pitje, doe de deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 uur. Je kunt de pan eventueel ook in een oven zetten (mits je een ovenbestendige pan hebt) op 120 graden.

Het vlees is gaar als je er met een vork in prikt en het vanzelf uit elkaar valt. Laat het stoofvlees helemaal afkoelen en bewaar op een koele en donkere plek.

Op de dag zelf:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwijder de takjes kruiden. Verwarm het geheel langzaam op laag vuur zonder het te laten koken. Snij de champignons in stukken.

Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan. Laat de zilveruitjes uitlekken en bak samen met de champignons bruin in de boter. Voeg de uitjes en champignons toe aan de boeuf bourguignon en bestrooi met vers gehakte peterselie. Serveer met aardappelpuree.

Op ZTRDG.NL vind je heerlijke recepten van seizoensgebonden en vaak biologische producten. Bestel met één klik een recept of doe je boodschappen direct vanuit je luie stoel. Knettervers (vandaag bezorgd is gisteren geoogst!) wordt alles bij je thuisbezorgd. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.