Redactie
Redactie Diner 3 feb 2012
Leestijd: 3 minuten

De perfecte biefstuk bakken

Ingewikkelde gerechten zijn leuk en zien er mooi uit, maar soms verlangen we gewoon naar een perfecte, sappige, goddelijke biefstuk. Zo bak je de perfecte biefstuk. Piece of cake, eh… steak.

Je kunt biefstuk op twee manieren garen. Helemaal in de pan, of eerst in de pan en dan de oven. We leggen beide methodes uit.

Good to know: Wordt je biefstuk lekkerder als je ‘m eerst invriest?

Methode 1: biefstuk bakken alleen in de pan

Haal het vlees op voorhand uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Kruid de biefstuk langs beide zijden met peper en zout. Vleestang in de aanslag. Zet een koekenpan (liefst met een wat dikkere bodem) of braadpan op hoog vuur en smelt er een klont boter in, met eventueel nog wat extra olijfolie. Bak het stuk vlees om en om; draai elke minuut ongeveer het vlees om. Bedruip ondertussen de biefstuk steeds met wat boter (met een lepel giet je steeds wat over het vlees), dit geeft ontzettend veel smaak.

Houd het onderstaande aantal minuten (ongeveer) aan voor je gewenste garing:

Sausje erbij? Zo maak je de perfecte peper-roomsaus

Rood – 3 minuten (kerntemperatuur 50-52 graden)
Medium – 5 minuten (kerntemperatuur 60-63 graden
Doorbakken: 8 tot 10 minuten (kerntemperatuur rond de 70 graden)

Vermijd dat de boter verbrandt, en voeg dus af en toe een klein klontje koude boter toe. Als de boter echt te snel bruin wordt, zet dan je vuur wat lager. Zet de biefstuk ook even rechtop en op z’n zij in de pan met een vleestang zodat alle kanten mooi garen.

Handig! Zo check je de garing van je biefstuk

Klaar? Laat het vlees zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder zilverfolie.

Bron: Flickr

Methode 2: biefstuk bakken in de pan én de oven

Haal het vlees op voorhand uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 160°C.

Kruid de biefstuk langs beide zijden met peper en zout. Vleestang in de aanslag. Zet een braadpan op hoog vuur en smelt er een klont boter in, met eventueel nog wat extra olijfolie. Bak het vlees ongeveer 1 tot 2 minuten aan elke zijde.

Ook heerlijk: 5 x alternatieven voor de klassieke biefstuk

Vermijd dat de boter verbrandt, en voeg dus af en toe een klein klontje koude boter toe. Zet de biefstuk ook even rechtop en op z’n zij in de pan met een vleestang zodat alle kanten mooi garen.

Leg het stuk vlees vervolgens op het rooster van de voorverwarmde oven. Zo kan de ovenwarmte de hele biefstuk gelijkmatig garen. Plaats onder het vlees een ovenschaal om vleessappen op te vangen. Bak de biefstuk 20 tot 25 minuten per kilogram vlees. Bijvoorbeeld: 500 gram vlees bak je in 10 tot 12 minuten.

Dit vind je misschien ook interessant: Perfecte biefstuk snijden: altijd tegen de draad in

Haal uit de oven en laat het vlees zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder zilverfolie.

biefstuk

Heerlijke gerechten met biefstuk

Er zijn talloze heerlijke gerechten met biefstuk te bedenken. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

En wat drink je daar dan bij? Wij hebben de lekkerste wijnen voor bij wildgerechten op een rijtje gezet.