Redactie
Redactie Diner 18 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

5 amuses op z’n Paasbest

Het is alweer bijna Pasen en ook dit jaar slaan we de Culy-weg in wat betreft het ontbijt, brunch of lunch. Verwen je gasten met de lekkerste hapjes, vergezeld door de fijnste amuses. Lekker én handig om te eten, daar zegt niemand ‘nee’ tegen. 

Presenteer de amuses in kleine schaaltjes, op een (zelfgemaakte) amuselepel, in leuke glaasjes of verschillende soorten op een mooie schaal. Om het jullie wat gemakkelijker te maken, hebben we bij iedere amuse een tip & cheat gezet. Maak het jezelf zo moeilijk (of makkelijk) als je zelf wilt en geniet!

1. Fluweelzacht roerei in een eierschaal

Maak het perfecte roerei met een klontje roomboter. Serveer het roerei in een leeg geblazen eierschaaltje met een lepeltje room en, als echt op sjiek wil gaan, wat kaviaar. Je ei blijft mooi staan op een ‘bedje’ van zout.

Tip: Gebruik kakelverse eieren en goede roomboter voor het roerei.

Cheat: Serveer niet in een eierschaal, maar op een sneetje getoast brood, en laat de kaviaar weg.

Bron: Flickr

2. Tomatensoepje

Maak de soep volgens dit recept en serveer in kleine glaasjes.

Tip: Maak de soep een dag van tevoren.

Cheat: Koop kant-en-klare tomatensoep of bouillabaise bij een traiteur of visboer.

3. Mini caprese taartjes

Verwarm je oven voor op 200 graden, laat een paar plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm ondertussen in een pan een laagje olijfolie met een paar verse, gescheurde blaadjes basilicum. Snijd de bladerdeegplakjes in vieren en besprenkel met een beetje van de basilicumolie. Bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 10 minuutjes totdat ze mooi knapperig zijn. Beleg de vierkantjes met een klein stukje mozzarella, peper, zout en een stukje of een paar plakjes tomaat. Zet de taartjes nog heel even in de oven, maar laat de mozzarella niet te ver uitlopen. Serveer direct.

Tip: Maak de basilicumolie en bak de basis taartjes van tevoren en bewaar de taartjes in een luchtdicht bakje. Ook lekker: maak een grote lading van de olie en bewaar in een glazen fles, heerlijk over pasta’s, vlees, vis en salades.

Cheat: Beleg kleine stukjes toast met stukjes tomaat, mozzarella, basilicum en top af met een olijfje. Koud ook heerlijk!

4. Toastje rosbief met mierikswortelcrème

Meng 80 gram roomkaas met 80 gram zure room, één theelepel mierikswortel, een eetlepel fijngehakte bladpterselie en 4 fijngehakte cornichons (mini augurkjes). Besmeer (zelfgemaakte) toastjes met de mierikswortelcrème, een plakje rosbief en top met peper en zout.

Tip: Zijn er vega’s in huis? Vervang de rosbief dan door plakjes gerookte zalm of meerval (beide verkrijgbaar bij sommige supermarkten of de visboer).

Cheat: Vervang de crème door magere mayonaise, gemengd met mierikswortel.

5. Caesar in een glaasje

Bak langwerpige croutons en meng in een keukenmachine twee ansjovisfilets, vijf eetlepels (homemade) mayonaise, drie eetlepels citroensap en 2 eetlepels kappertjes. Proef en breng op smaak met peper en zout. Scheur wat gerookte kipfilet in stukjes, of snijd in fijne blokjes. Haal de bladeren van een krop little gem sla los. Maak glaasjes met onderin de ‘vulling’, daarop verticaal de blaadjes sla en steek de crouton er in.

Tip: Maak de mayonaise van tevoren en haal de gerookte kip ruim van tevoren uit de koelkast.

Cheat: Koop kant-en-klare croutons en Caesar-dressing.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.