Coq au vin

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in Panklaar
Foto: Roos Mestdagh ©

Trek eropuit en ontdek de bloesemkriebels in het B(l)oeiend Hageland

Trek eropuit en ontdek de bloesemkriebels in het B(l)oeiend Hageland

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 Mechelse koekoek
1 ui, grof gesneden
3 teentjes look
2 plakken gerookt en gezouten spek
2 takjes tijm
3 blaadjes laurier
2 el bloem
1 fles rode bourgogne
15tal zilveruitjes
100 gr mini-champignons
peper - zout

Bereiden:

Been de Mechelse koekoek uit. Gebruik de bovenbillen, onderbillen en filets.

Laat een klontje boter smelten in een pot. Stoof hierin de ui, de look en het spek. Voeg de stukken Mechelse koekoek toe en kruid met peper en zout. Breng vervolgens verder op smaak met de takjes tijm en de blaadjes laurier.

Voeg voor de binding twee eetlepels bloem toe en blus daarna het geheel met de fles rode bourgogne. Breng de coq au vin op hoog vuur aan de kook en laat een half uur stoven.

Doe de kip en de saus in een kom en zet even opzij. Smelt opnieuw een klontje boter in de pot en laat de zilveruitjes mooi bruin bakken. Voeg ook de champignons toe. Als deze gaar zijn mogen de kip en de stoofgarnituren er terug bij.  

Laat het geheel nog een tiental minuutjes doorkoken alvorens te serveren. 

Uit het boek "Proef de Goesting"

Dit boek is een bundeling van de populairste recepten uit de afgelopen 5 jaar njam!

Sommige recepten zijn ware klassiekers, andere dan weer verrassend origineel, maar allemaal zijn ze eenvoudig klaar te maken en bovenal zeer smakelijk en lekker! Want njam! geeft je goesting om te koken en te eten dat proef je!


Lees meer over Proef de Goesting

Inspiratie & blog