Salade met Noordzeegarnalen en currymayonaise

Een recept van Michaël Vrijmoed, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 gr Noordzeegarnalen
1 stengel citroengras
mespuntje curry
1 krop sla
4 blaadjes gelatine
2 sneetjes brood
1 avocado
enkele blaadjes koriander
peper - zout
4 el mayonaise
1 kl sojasaus
1 limoen
mespuntje curry
0,5 groene appel
enkele blaadjes koriander

Bereiden:

Pel de garnalen. Doe de koppen in een kookpot, voeg er water aan toe tot ze onder staan. Plet een stengel citroengras en voeg bij de koppen evenals enkele blaadjes koriander en een mespuntje curry. Laat alles 20 minuten koken.

Neem de krop sla, gebruik enkel de nerven voor een krokante salade, snij deze fijn.

Maak vervolgens de currymayonaise: meng 4 eetlepels mayonaise, een koffielepel sojasaus, zeste van een limoen, enkele fijngehakte blaadjes koriander, een mespuntje curry en een halve groene appel in fijne blokjes onder mekaar.

Passeer de garnalenbouillon. Voeg er 4 blaadjes geweekte gelatine aan toe (op een halve liter bouillon) en giet de bouillon in diepe borden (ongeveer een halve cm bouillon per bord). Zet de borden in de koelkast zodat de bouillon gelei wordt.

Neem twee sneetjes brood, verwijder de korsten en snij er kleine blokjes van. Bak deze vervolgens in een klontje boter tot knapperige croutons. Kruid met peper en zout. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

Haal de borden uit de koelkast als de bouillon is opgesteven. Strooi er de grijze garnalen over.

Meng de sla met de currymayonaise en een snuifje peper. Verdeel over de borden.

Snij de avocado in reepjes. Breng op smaak met peper en fleur de sel. Besprenkel met olijfolie en het sap van een limoen en verdeel ook over de borden.

Werk af met de croutons. 

 

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog