Verse zuurkool met zalm en aardappelpuree

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in De Dagschotel
Foto: Frank Croes ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
600 g verse, rauwe zuurkool
2 uien
1 wortel
5 blaadjes laurier
8 jeneverbessen
600 ml bouillon
500 ml witte wijn (type Rieling, Elzasser)
2 el maïzena
1 scheutje azijn
4 moten verse zalm
peper - zout - boter
8 bloemige aardappelen
50 g boter
1 scheutje melk
1 eierdooier
1 el maïzena

Bereiden:

Maak de aardappelpuree:

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en voeg de boter en een scheutje melk toe. Stamp de aardappelen tot puree. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Klop in een apart kommetje de eierdooier los met een beetje melk en roer de liaison door de puree.

Maak de zuurkool met zalm:

Halveer de uien en snijd in dunne ringen. Snijd de wortel in fijne schijfjes.

Smelt een klontje boter in de pan en stoof de ui- en wortelschijfjes tot ze glazig zijn. Leg de zuurkool erbovenop. Leg de laurierblaadjes en jeneverbessen op de zuurkool. Giet de bouillon bij de zuurkool en vul aan met witte wijn tot de groenten net onder het vocht staan. Laat tien minuten rustig stoven.

Neem de zuurkool van het vuur. Giet het kookvocht over in een andere pan en breng tot tegen het kookpunt. Los de maïzena op in een half kopje water en voeg al roerend bij het kookvocht om het te binden. Doe een scheutje azijn bij de gebonden saus en roer nog even door elkaar.

Zet de pan met zuurkool weer op het vuur en giet de gebonden jus over de groenten. Leg de zalmmoten bovenop de zuurkool en kruid met peper en zout. Leg het deksel op de pan en stoof de zalm in enkele minuten gaar.

Serveren:

Serveer de zuurkool met de zalm en de aardappelpuree.

Uit het boek "De Dagschotel"

De Dagschotel: 36 succesrecepten van njam-chefs Peter Goossens, Roger van Damme, Peppe Giacomazza, Johan Segers, Jan Buytaert en Chiara van Emrik.

In “De dagschotel” maken de njam-chefs eenvoudige en lekkere gerechten klaar, die je zelf in een handomdraai op tafel kan toveren. Een aantal van deze gerechten zijn alledaagse klassiekers die je wellicht regelmatig klaarmaakt. Balletjes in tomatensaus, croque champignon, gehaktbrood met krieken, rodekool met appeltjes… in dit boek geven de njam-chefs hun recepten prijs voor de ideale bereiding van deze traditionele gerechten.

Hou je meer van internationale toppers? We nemen je mee over de grenzen en maken Griekse moussaka, Italiaanse minestrone, Bretoense pannenkoeken en Amerikaanse crabcakes. Stuk voor stuk heerlijke maaltijden die snel en eenvoudig te bereiden zijn.

Of ben je op zoek naar inspiratie? Met wat variatie tover je de meest alledaagse recepten om tot overheerlijke maaltijden. Een omelet wordt een verrassend spiegelei met chorizo, cordon bleu krijgt een Italiaanse toets met salie, kip wordt vervangen door piepkuiken. En wat dacht je van zuurkool met zalm?

In dit boek vind je maar liefst 36 recepten om mee aan de slag te gaan! Of je nu kiest voor een traditionele bereiding of een nieuw culinair idee, met “De dagschotel” wordt elke maaltijd een feest!

  • Titel: De Dagschotel
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 205 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-826-8
  • Pagina's: 176
  • Fotografie: Frank Croes
Lees meer over De Dagschotel

Inspiratie & blog