- 480 g Water
- 20 g Moutmeel
- 40 g Tarwegluten
- 3 g Pecto-enzymen
- 15 g Glucosestroop
Bereidingswijze
Zet in 18 stappen deze heerlijke Volkorenbrood met zonnebloempitten op tafel.
- Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
- Maal de vitamine C tabletten in een vijzel tot een fijn poeder.
- Doe meel, gist, moutmeel, tarwegluten en enzymmix in een mengkom en roer goed door.
- Plaats de mengkom in een mixer (met deeghaak) en zet de mixer op stand 2. Voeg langzaam water toe en mix ongeveer 2 minuten tot het geheel vochtig is.
- Dek de mengkom af met plastic folie en laat 20 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 30 ℃ en plaats roosters en schaaltjes water in de oven.
- Voeg de overige ingrediënten (zonnebloempitten, vitamine C, glucose, zout) toe aan de mengkom en plaats deze opnieuw in de mixer.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten op stand 2.
- Maak een bal van het deeg en vet deze in met olie. Vet ook de mengkom in met olie, leg de deegbal erin en dek af met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg 30 minuten rijzen in de oven. Na de rijs moet het deeg zichtbaar in volume zijn toegenomen.
- Haal de deegbal uit de oven en stort deze op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht uit het deeg en vorm het op maat van het bakblik.
- Vet het bakblik in, plaats het deeg erin en vet de bovenkant van het deeg in met olie. Dek af met de vochtige theedoek.
- Plaats het bakblik terug in de oven (nog steeds op 30 ℃), en laat het deeg in totaal 2 uur rijzen. Na 1 uur rijzen de doek van het deeg halen en het deeg insnijden of knippen. Spuit gedurende het 2e uur elk kwartier wat water in de oven (nevelen).
- Haal het bakblik uit de oven en verwarm de oven voor op 230 ℃. Plaats roosters en schaaltjes water terug in de oven. Plaats een thermometer in het brood.
- Als de oven op temperatuur is, plaats het brood in de oven en sproei wederom wat water in de oven. Herhaal dit na dertig seconden en nogmaals dertig seconden later.
- Bak het brood gedurende ca. 35 minuten (kerntemperatuur 85 ℃).
- Dek het brood af met dubbel gevouwen aluminiumfolie en bak nog 10 minuten verder (kerntemperatuur 96 ℃).
- Haal het brood uit het bakblik en laat het op een rooster ca. 1 uur afkoelen voordat je het aansnijdt.