Volkorenbrood met zonnebloempitten

Volkorenbrood met zonnebloempitten

Smulweb imageSmulweb

Heerlijk volkorenbrood met zonnebloempitten. Het deeg laten rijzen in de oven zorgt ervoor dat het goed gaart. Na een rijs van 2 uur in de oven, bak je het brood op 230 °C. Het dubbelgevouwen aluminiumfolie houdt het brood vochtig.

120 min bereiden

lunch/brunch gerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 480 g Water
  • 20 g Moutmeel
  • 40 g Tarwegluten
  • 3 g Pecto-enzymen
  • 15 g Glucosestroop

Bereidingswijze

Zet in 18 stappen deze heerlijke Volkorenbrood met zonnebloempitten op tafel.

  1. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
  2. Maal de vitamine C tabletten in een vijzel tot een fijn poeder.
  3. Doe meel, gist, moutmeel, tarwegluten en enzymmix in een mengkom en roer goed door.
  4. Plaats de mengkom in een mixer (met deeghaak) en zet de mixer op stand 2. Voeg langzaam water toe en mix ongeveer 2 minuten tot het geheel vochtig is.
  5. Dek de mengkom af met plastic folie en laat 20 minuten rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 30 ℃ en plaats roosters en schaaltjes water in de oven.
  7. Voeg de overige ingrediënten (zonnebloempitten, vitamine C, glucose, zout) toe aan de mengkom en plaats deze opnieuw in de mixer.
  8. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten op stand 2.
  9. Maak een bal van het deeg en vet deze in met olie. Vet ook de mengkom in met olie, leg de deegbal erin en dek af met een vochtige theedoek.
  10. Laat het deeg 30 minuten rijzen in de oven. Na de rijs moet het deeg zichtbaar in volume zijn toegenomen.
  11. Haal de deegbal uit de oven en stort deze op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht uit het deeg en vorm het op maat van het bakblik.
  12. Vet het bakblik in, plaats het deeg erin en vet de bovenkant van het deeg in met olie. Dek af met de vochtige theedoek.
  13. Plaats het bakblik terug in de oven (nog steeds op 30 ℃), en laat het deeg in totaal 2 uur rijzen. Na 1 uur rijzen de doek van het deeg halen en het deeg insnijden of knippen. Spuit gedurende het 2e uur elk kwartier wat water in de oven (nevelen).
  14. Haal het bakblik uit de oven en verwarm de oven voor op 230 ℃. Plaats roosters en schaaltjes water terug in de oven. Plaats een thermometer in het brood.
  15. Als de oven op temperatuur is, plaats het brood in de oven en sproei wederom wat water in de oven. Herhaal dit na dertig seconden en nogmaals dertig seconden later.
  16. Bak het brood gedurende ca. 35 minuten (kerntemperatuur 85 ℃).
  17. Dek het brood af met dubbel gevouwen aluminiumfolie en bak nog 10 minuten verder (kerntemperatuur 96 ℃).
  18. Haal het brood uit het bakblik en laat het op een rooster ca. 1 uur afkoelen voordat je het aansnijdt.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Brood