Surinaamse pom met zoutvlees

Surinaamse pom met zoutvlees

Smulweb imageSmulweb

Een echte Surinaamse klassieker, pom met zoutvlees. Gestoofde kip en zoutvlees in een sinaasappel tajamengsel, afgedekt met meer van de tajamengsel voor extra smaak. Bakken in de oven met klontjes boter totdat het goudbruin is. Zoveel smaak op één bord!

120 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1000 g Pomtajer
  • 250 g Zoutvlees

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Surinaamse pom met zoutvlees op tafel.

  1. Laat de taja ontdooien en roer het sinaasappelsap of de piccalilly en het water erdoor. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de kip in 8 stukken, was en dep droog. Wrijf in met zout, zwarte peper en nootmuskaat.
  2. Snijd het zoutvlees in 8 stukken en kook deze 2 keer ca. 10 minuten uit.
  3. Smelt 200 gram boter in een pan en bak de kipstukken hierin lichtbruin (ca. 10 minuten). Voeg het zoutvlees toe en bak 5 minuten mee. Haal vervolgens het vlees uit de boter.
  4. Fruit de fijngesneden ui in de boter en voeg de tomatenstukjes toe. Voeg ook de tomatenpuree, het bouillonblokje, het water en eventueel het fijngesneden selderijtakje toe.
  5. Doe het gebakken vlees terug in de pan en sudder alles zachtjes gaar in ca. 10 minuten. Haal het vlees uit de jus en meng iets meer dan de helft van de jus goed met de tajamassa. Voeg suiker toe en maak af op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Doe de helft van de tajamassa in een vuurvaste schaal (minimale afmeting 30x20 cm). Leg hierop de stukken kip en zoutvlees om en om. Giet de rest van de jus erover en strooi eventueel de fijngesneden selderij erover. Bedek met de overige tajamassa.
  7. Leg op de bovenkant van de pom wat klontjes boter (25 gram) en bak deze in de hete oven gaar en bruin (ca. 100 minuten op 200 graden Celsius). De pom is gaar wanneer een mes erdoorheen gestoken een vettige goudgele massa vertoont.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Ovenschotel