Paella de mandisco

Paella de mandisco

Smulweb imageSmulweb

Deze paella de mandisco zit vol verse ingrediënten zoals mosselen, venusschelpen, garnalen, inktvis en is gekruid met saffraan en paprikapoeder. Een echt Spaans gerecht voor de liefhebbers van zeevruchten! Serveer met een fris slaatje voor een evenwichtige maaltijd.

60 min bereiden

hoofdgerecht

6 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 300 g Polipetti
  • 500 g Venusschelp

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Paella de mandisco op tafel.

  1. Begin met alle voorbereidingen: maak de mosselen goed schoon, verwijder de baard en doe ze in een pan. Laat ze met een scheutje witte wijn op vrij hoog vuur openen. Houd ze in de gaten, het vocht mag niet overkoken, dit heb je nog nodig. Doe hetzelfde met de venusschelpen. Was ze goed en controleer of er niet een paar lege schelpen vol met zand zitten. Laat ook de venusschelpen zich openen, maar voeg hier geen wijn toe. Giet ze af en bewaar het vocht. Filter het vocht door een schone theedoek en houd het apart. Haal de vruchten uit hun schelp en bewaar een aantal halve mosselen als decoratie. Pel de garnalen, haal het darmkanaaltje eruit, spoel ze af en houd ze apart. Indien je de visbouillon zelf trekt, gooi de karkassen en de hoofdjes dan niet weg, maar gebruik deze voor de bouillon. Maak ook de mazzancolle (of gamba′s) schoon, maar haal hier het hoofdje niet vanaf, deze dienen namelijk meer als decoratie. Haal alleen de voelsprietjes, de pootjes en het middenste gedeelte van zijn schil weg (zodat de eerste en de laatste ringen van het beestje blijven zitten, zo verliest hij zijn hoofdje en zijn staartje niet tijden het koken). Haal ook hier het darmkanaaltje weg met een tandenstoker of sateprikker, en houd het apart. Snijd de inktvis in ringen, maak zijn hoofd goed leeg (er kan af en toe, ook al heeft de visboer ze schoongemaakt, nog een visje in verstopt zitten) haal zijn tandjes en zijn oogjes eruit. Als ze iets groter zijn, verdeel zijn tentakels dan in tweeën. Spoel de polipetti (octopusjes) goed af, deze zouden als het goed is al schoon moeten zijn, zo niet, maak ze schoon (oogjes, tandjes eruit). Was de tomaten en rasp ze tot pulp met een kaasrasp. Houd ook deze apart. Doe de gril van de oven aan. Was de paprika′s en leg ze onder de grill in de oven voor 15 minuten, tot ze helemaal zwart zijn. Hierna draai je ze om en laat je ook de andere kant blakeren. Haal ze nog warm uit de oven en doe ze in een plastic zakje en laat ze hierin afkoelen. Als ze afgekoeld zijn haal je ze uit het zakje en pel je ze. Snijd ze hierna in reepjes en houd ze apart. Snipper de sjalotjes en prak (of pers) de knoflook. Zet alle voorbereide ingrediënten klaar
  2. dat werkt makkelijker.
  3. Verhit de paellapan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Bak de reuzengarnalen eventjes aan, haal ze uit de pan en houd ze apart.
  4. Doe nu de inktvisringen in de pan en laat deze 10-15 minuten bakken op middelmatig vuur (deze hebben iets langer nodig), ze moeten een beetje een kleurtje krijgen. Voeg nu de sjalotjes en de mini-octopusjes toe. Laat ook deze 5 minuten fruiten. Voeg nu de geraspte tomaat en de knoflook toe. Laat deze een klein beetje kleuren en voeg nu de paprikapoeder en de saffraan toe en roer goed door. Je kunt nu een beetje zout toevoegen, maar als je bouillon goed op smaak is, is dit niet nodig.
  5. Voeg nu de rijst, de garnalen en de vruchten van de mosselen en venusschelpen toe. Roer goed door, laat de rijst even glazig worden en voeg het vocht van de mosselen en venusschelpen toe. Voeg hierna ook de bouillon toe (let op, het totaal van het vocht moet echt 1350 ml zijn, anders wordt de rijst of te zacht of te hard, of droogt de paella niet goed op).
  6. Nu mag je niet meer roeren, de paella mag niet meer aangeraakt worden! Laat de rijst op vrij hoog vuur koken en leg na 10 minuten kooktijd de apart gehouden mosselen en reuzengarnalen in de pan. Laat de rijst doorkoken totdat het geheel goed opgedroogd is (controleer door in het midden een beetje rijst op te schuiven, glijdt er veel vocht in het gemaakte gaatje, laat nog even doorkoken).
  7. Zet het vuur uit, bedek de paella met een krant en laat hem 10 minuten rusten alvorens te serveren.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Rijst