Bereidingswijze
Zet in 7 stappen deze heerlijke Mediterraanse krokante hele kip ovenschotel op tafel.
- Verwarm de oven voor tot 200 graden. Neem de kip, was hem en kijk of er binnen geen ingewanden meer inzitten. Dep daarna de huid droog met keukenpapier.
- Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout, peper en een deel van de verse kruiden. Vul de binnenkant verder met vier partjes uien, de knoflook en de citroenpartjes. Bind de achterpootjes tegen elkaar vast met een stukje keukentouw.
- Smelt de boter en smeer daar de buitenkant, het vel, mee in. Bestrooi de buitenkant, het vel, daarna ook flink met peper en zout en wat overgebleven verse kruiden.
- Neem nu een flinke braadslee, verspreid de groente erop (wortel, venkel, selderij en de overige 4 partjes ui). Besprenkel met olijfolie en weer wat peper en zout en het restant van de verse kruiden. Leg nu de klaargemaakte kip erop.
- Zet de braadslee in de voorverwarmde oven en bak het geheel in ongeveer 1 ½ uur goudbruin. Controleer door eens te prikken in het dikste deel van de kip (tussen achterkant en dij). Als daar sap uit bruist, is hij gaar.
- Neem de hete kip en leg die even apart 15 minuten afgedekt onder aluminiumfolie weg.
- Neem een koksmes en halveer de kip en serveer elke persoon een helft met de helft van de groente.