Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember

Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember

Smulweb imageSmulweb

Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember, een sensationeel Zweeds gerecht. Wrijf de zalm in met een mix van sinaasappelsap, geraspte sinaasappelschil en gember, suiker, flink wat peper en zeezout. Marineer twee à drie dagen in de koelkast. Dien op met verse kruiden, sla of sinaasappelwaaiers en rasp verse sinaasappelschil erboven.

25 min bereiden

tussendoortje

12 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 12 stappen deze heerlijke Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember op tafel.

  1. Rasp het schil van de sinaasappelen en pers er 1 uit.
  2. Meng schil en zeezout in een vijzel en stoot het samen tot een egale pap.
  3. Schil de gember en rasp deze daarna.
  4. Meng gember, suiker en flink wat peper erbij de zoutmengsel.
  5. Plaats de zalm met de huid naar beneden in de schaal.
  6. Wrijf de zalmfilé grondig met het kruidenmengsel (je moet alles gebruiken).
  7. Druppel de sinaasappelsap over de zalm en wikkel hem dan goed in met de plastic folie (een rondje of 4-5 om de zalm heen).
  8. Doe de zalm weer terug in de schaal en plaats een snijplank (of andere schaal) er bovenop. Je moet ook iets zwaars hier bovenop zetten zodat de zalm wat druk krijgt van boven.
  9. Leg de zalm weg in een donkere koele plek (kelder is prima - maar dan niet langer dan 2 dagen) of in de koelkast (2-3 dagen). Draai de zalm een paar keer om gedurende deze tijd.
  10. Maak de zalmfilé schoon van het kruidenmengsel met een mes.
  11. Leg hem op een mooie serveerschaal en rasp wat verse sinaasappelschil er bovenop. Garneer met verse kruiden en wat sla of sinaasappelwaaiers eromheen.
  12. De zalm moet heel dun gesneden worden met een smal en scherp mes (zonder tanden). Begin bij de dikste kant en snijd met langzame grote bewegingen de sneetjes af (hou het mes redelijk horizontaal, een klein beetje schuin maar en verwijder het minder lekkere vlees dat direct aan de huid van de zalm zit). Het vereist enige oefening om mooie plakjes te snijden. Maar doordat je de huid laat zitten, heb je grip en maak je de zalm niet kapot.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Fruit Sinaasappel