Gevulde witte kool in tomatensaus

Gevulde witte kool in tomatensaus

Smulweb imageSmulweb

Heerlijke gevulde witte kool in tomatensaus. De koolrolletjes zijn gevuld met gehakt, rijst en kruiden en worden geserveerd met een smaakvolle tomatensaus. Lekker met een beetje room over de saus.

60 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 200 g Zure room

Bereidingswijze

Zet in 12 stappen deze heerlijke Gevulde witte kool in tomatensaus op tafel.

  1. Trek de kool in bladeren uiteen en leg ze in een ruime pan met kokend water en citroensap gedurende 10 à 15 minuten of zolang tot de bladeren soepel genoeg zijn om er rolletjes van te maken. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Bak ondertussen de spekblokjes in een bakpan, doe er de ui bij en fruit ze glazig.
  3. Doe daarna het spek en de ui in een mengkom, voeg de rijst, ei, paprikapoeder, oregano, karwijzaad, knoflook, peterselie en 200 gr gezeefde tomaten eraan toe. Kruiden met zout en peper en het geheel goed mengen.
  4. Neem een koolblad, snij de harde nerf er eventueel uit en leg ze plat op een snijplank of in de handpalm.
  5. Vervolgens wat gehaktmengsel nemen, er een worstje van vormen (ter grootte van een eetlepel) en op een koolblad leggen.
  6. Vouw de zijkanten van de bladeren over het gehakt en rol de bladeren op, zodat het gehaktmengsel volledig omwikkeld is door de witte kool. Ga door tot het gehakt op is.
  7. Snij de overgebleven kool in kleine reepjes, leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een hoge pan. Leg vervolgens een laag koolrolletjes, kruiden met peper en zout, daarna weer wat koolreepjes, weer wat koolrolletjes, peper en zout, enz. Eindig met koolrolletjes. Leg hierop het kruidenbuiltje.
  8. Warm de witte wijn (of water), de overschot van de gezeefde tomaten en het bouillonblokje op, zodat het blokje oplost. Schenk de tomatensaus erover (net genoeg zodat alles onder staat, eventueel verder opvullen met het kookwater van de koolbladeren).
  9. Laat de koolrolletjes met deksel op de pan gedurende minstens 1 uur (liefst 2) op een heel zacht vuurtje sudderen: roer vooral niet in de pan, want de rolletjes gaan makkelijk stuk.
  10. Na het koken voorzichtig laagje voor laagje uit de pan nemen en op een opdienschaal leggen.
  11. Proef het stoofvocht en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en, als het te zuur is, suiker.
  12. Zodra je de koolrolletjes gaat opdienen, meng de room dan eerst onder de tomatensaus en warm deze even op. Schenk de helft hiervan over de koolrolletjes en geef de rest van de saus apart in een serveer- of sauskommetje bij.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Groente Kool Witte kool