Makowiec - poolse maanzaadstrudel

Makowiec - poolse maanzaadstrudel

Smulweb imageSmulweb

Een heerlijke Poolse maanzaadstrudel, ook wel bekend als makowiec. Het deeg wordt gevuld met maanzaadhoning en een scheut Grand Marnier, en gebakken tot goudbruin. Ideaal voor een picknick of camping!

60 min bereiden

dessert

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 15 g Grand marnier

Bereidingswijze

Zet in 10 stappen deze heerlijke Makowiec - poolse maanzaadstrudel op tafel.

  1. Laat de boter smelten en vervolgens afkoelen.
  2. Roer de gist los met de crème fraiche.
  3. Doe de maanzaadvulling in een schaal en roer er 1 el Grand Marnier en wat extra sinaasappelrasp doorheen.
  4. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet deze dun in.
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden na ongeveer 35 minuten rijs-tijd.
  6. Zeef de bloem en vermeng dit met de poedersuiker en het zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg achtereenvolgens de gesmolten boter, de eieren, het gistmengsel en de citroen/sinaasappelrasp toe. Roer door elkaar en ga daarna kneden tot een soepel elastisch deeg ontstaat. Bestrooi het aanrechtblad hiervoor met wat meel en kneed minimaal 10 minuten.
  7. Rol daarna het deeg uit tot een plak van ongeveer ½ cm dik. Verdeel hier het maanzaadmengsel over maar laat 2 cm aan de randen vrij. Rol het deeg op en leg het met de naad onderaan op de bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats 45 minuten rijzen.
  8. Prik met een groot scherp mes met veel gaatjes in de bovenkant van de rol. Dit voorkomt dat de rol tijdens het bakken zal scheuren.
  9. Schuif de rol in de oven en bak in 45 minuten goudbruin.
  10. Als de rol toch gescheurd is, wikkel hem dan strak in schoon bakpapier en zet vast met wat knijpers. Hij koelt dan prachtig af.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Ei Bakken