Chiliolie

Chiliolie

Smulweb imageSmulweb

Deze hete chiliolie is een must om altijd in huis te hebben. Met slechts enkele ingrediënten zoals chilipepers, sesamzaadjes en gember maak je deze smaakmaker gemakkelijk zelf. Voeg het toe aan marinades of dips voor extra pit!

25 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1 tl peperpoeder

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Chiliolie op tafel.

  1. Verhit de olie op hoog vuur tot circa 200*C. Laat hem erna 10 minuten afkoelen tot circa 140*C.
  2. Doe de gemalen chilipepers, de sesamzaadjes en de gember in een hittebestendige kom. Houd een beetje koude olie binnen handbereik.
  3. Giet een beetje van de hete olie over de chilipeper. Deze moet zachtjes maar krachtig gaan sissen en 'geroosterd' beginnen te ruiken. Giet de rest van de olie erover en roer alles door elkaar. Voeg koude olie toe als de olie te heet is en de chilipeper dreigt te verbranden. Zorg dat de olie heet genoeg blijft voor het gewenste aroma. Als de olie niet heet genoeg is, giet het geheel in een pan en verwarm tot het heerlijk ruikt en een donkerrode kleur heeft.
  4. Let op dat de chilipeper niet verbrandt. Doe de afgekoelde olie en het bezinksel in potjes. Laat de olie minstens een dag staan voordat je hem gebruikt. Bewaar de potjes op een donkere, koele plaats.
  5. Maal zelf chilipepers volgens de methode van Sichuanese chef-kok Tu Bo: snijd chilipepers doormidden en verwijder de zaadjes. Rooster de chilipepers in een droge wok op heel laag vuur tot ze lekker ruiken en knapperig zijn. Voeg een klein beetje olie toe en blijf roeren tot ze glanzen en een tikkeltje donkerder van kleur zijn. Stamp de chilipepers in een vijzel tot fijne vlokken. Zorg dat je ze niet tot poeder stampt.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Chinees Dumplings