Turks fruit lokum turkish delight

Turks fruit lokum turkish delight

Smulweb imageSmulweb

Maak zelf overheerlijke Turkse delicatessen! Deze Turkish Delight is een feestje voor de echte zoetekauw. Volg de stap-voor-stap receptinstructies en ontdek zelf hoe makkelijk het is!

60 min bereiden

tussendoortje

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 875 ml Water
  • 1 tl Cream Of Tartar
  • 1.5 el Rozenwater
  • 15 g Rode kleurstof
  • 1 Dadel

Bereidingswijze

Zet in 14 stappen deze heerlijke Turks fruit lokum turkish delight op tafel.

  1. Vet een vorm van circa 20x20 cm lichtjes in met olie. Bekleed de gehele vorm met bakpapier en vet dat eveneens lichtjes in. Zorg dat je alle ingrediënten bij de hand hebt
  2. de eerste 5 ingrediënten in ieder geval, afgewogen/afgemeten. Kies je voor de dadels en noten als vulling, hak die ingrediënten dan in stukjes en zet opzij tot gebruik.
  3. Doe de suiker, met 375 ml water en het citroensap in een medium grote pan. Verhit al roerend op een matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng daarna aan de kook zonder nog verder te roeren. Gebruik een natte siliconekwast om de wanden van de pan waarop de suiker kristalliseert naar beneden toe schoon te vegen. Controleer de temperatuur van de siroop met een kookthermometer. Zodra de siroop 115 °C bereikt heeft, haal je hem van het vuur.
  4. Doe 500 ml water in een ruime pan en roer daar de maïzena + cream of tartar doorheen met een garde tot je een klontvrij geheel hebt. Zet de pan op een matig vuur en breng de maïzena-oplossing al roerend aan de kook tot je een dikke, stijfselachtige substantie hebt. Zet het vuur laag en voeg al roerend, (met een steviger hulpmiddel) beetje bij beetje de suikersiroop toe. Je moet heel goed roeren tot er geen klontjes meer in de massa zitten
  5. dit is best een zwaar werkje! Als je een homogene massa hebt, zet je vuur weer hoger. Blijf goed roeren! Zodra de massa het kookpunt heeft bereikt, zet je de pan op je kleinste pit, zodat de substantie zachtjes door kan pruttelen.
  6. Het komende uur ga je om de 8-10 minuten de zacht pruttelende "blub" omroeren. Het kan zijn dat je het vuur net iets hoger of net iets lager moet zetten. Blijf opletten dat je geen aanbaksels op de bodem krijgt. De massa moet geleidelijk aan een goud-gele kleur krijgen. Na ongeveer een uur is de substantie zo dik dat je hem nog net kunt uitgieten.
  7. Als de massa de juiste dikte bereikt heeft, haal je de pan van het vuur en voeg je de door jou gekozen smaakmakers (en kleurstof) toe.
  8. Giet de pasta nu in de ingevette vorm en strijk hem glad. Bekleed ook de bovenlaag met een ingevet stuk bakpapier.
  9. Laat het Turks Fruit circa 8 uur opstijven op een wat koelere plek.
  10. Zeef de poedersuiker (eventueel samen met 30 gram maïzena) in een kom.
  11. Trek voorzichtig het bakpapier van de bovenkant van je Turks fruit af en bestuif de bovenlaag met een gedeelte van de gezeefde poedersuiker.
  12. Bestuif je werkvlak met wat poedersuiker en stort de plak Turks Fruit erop uit. Bestuif nu de andere kant van de massa.
  13. Snijd het Turks Fruit met een licht geolied mes reep voor reep in vierkante of rechthoekige blokjes en doe de gesneden blokjes direct in de bak met het restant van de poedersuiker. Schep de blokjes met de hand voorzichtig om, zodat ze aan alle kanten besuikerd zijn. Werk zo de hele plak weg.
  14. Je kunt de blokjes Turks Fruit korte tijd bewaren in/onder een zwaar gesuikerde laag, in een luchtdichte trommel, maar het advies is om ze snel op te eten! Presenteer ze netjes opgestapeld op een schaal naar keuze.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Fruit