Hazelnoot schuimtaart

Hazelnoot schuimtaart

Smulweb imageSmulweb

Een luchtige, geurige hazelnoot schuimtaart met een laag zachte mokka crème en gehakte hazelnoten en een hint van poedersuiker als decoratie. Ongetwijfeld een heerlijke toevoeging aan elke bijeenkomst.

120 min bereiden

ontbijt

12 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 50 g Jumbo espresso oploskoffie
  • 15 g Jumbo espresso oploskoffie

Bereidingswijze

Zet in 33 stappen deze heerlijke Hazelnoot schuimtaart op tafel.

  1. (ruim 550 ml):
  2. Breng 450 ml melk met 50 gram suiker langzaam aan de kook.
  3. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg het stokje en de vanillemerg toe aan de melk.
  4. Roer de overige melk en suiker, het custardpoeder, de dooiers en een mespunt zout door elkaar tot een glad papje.
  5. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
  6. Giet een beetje hete melk bij het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
  7. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk.
  8. Laat de gele room op een laag vuur en onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
  9. Laat afgedekt afkoelen. Botercrème (± 900 gram):
  10. Klop 500 gram banketbakkersroom (van voorgaande recept) met de suiker goed door.
  11. Klop hier vervolgens de goed luchtig geklopte roomboter doorheen.
  12. In de koelkast is de crème drie dagen houdbaar, in de vriezer enige maanden, mits goed verpakt. Hazelnootpâté (± 400 gram)
  13. Rooster de hazelnoten in een hete koekenpan of in een voorverwarmde oven van 160°C tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn.
  14. Maal de hazelnoten en de suiker in de keukenmachine tot een dikke, vloeibare pasta (yoghurt dikte)
  15. Bewaar de pâté in de koelkast, het is, goed verpakt, een maand houdbaar.
  16. Hazelnootpâté wordt onder andere gebruikt om mokkacrème op smaak te brengen. Mokka-extract (± 55 ml)
  17. Roer de bruine suiker en de Nescafé door de warme espresso tot ze helemaal zijn opgelost.
  18. Laat afkoelen en bewaar het extract in de koelkast.
  19. Mokka-extract wordt onder andere gebruikt om mokkacrème op smaak te brengen. Schuimgebak:
  20. Verwarm de oven voor op 120°C.
  21. Klop de eiwitten met een mespuntje zout en de kristalsuiker stijf.
  22. Spatel de poedersuiker en de gemalen hazelnoten erdoor.
  23. Spuit hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat 2 ronde plakken van 22-24 cm doorsnede, en 1 ½ cm dik.
  24. Bak de plakken 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  25. Laat afkoelen. Taart maken:
  26. Maak mokkacrème (maak wat meer als je ook rozetten op de taart wilt spuiten) door de botercrème te mengen met het mokka-extract en de hazelnootpâté.
  27. Spuit op één plak schuim­gebak een laag mokkacrème.
  28. Leg de andere plak schuimgebak erop.
  29. Bestrijk de zijkant van de taart rondom met een dun laagje mokkacrème.
  30. Bestrooi de bovenkant en de zijkanten met gehakte hazelnoten en bestuif de taart licht met poedersuiker.
  31. Werk de taart eventueel af met wat opgespoten rozetjes mokkacrème en versier deze met een hazelnoot.
  32. Laat de taart in een koelkast goed koud worden.
  33. De taart is een dag na het maken het lekkerst.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Taart Schuimtaart