Irish brown soda bread

Irish brown soda bread

Smulweb imageSmulweb

Maak zelf Iers bruin soda brood met karnemelk en bloem. De structuur is stevig en smaakvol. Serveer met roomboter en jam of bij een goede kop soep.

45 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Irish brown soda bread op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Zeef de bloem, zout en baking soda en meng in een grote kom door elkaar. Wrijf optioneel de boter met je vingers door het bloemmengsel totdat het lijkt op broodkruimels.
  3. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg het losgeklopte ei (optioneel) en bijna alle karnemelk toe. Meng alles snel door elkaar met één hand (strek je vingers goed uit). Voeg meer karnemelk toe als dit nodig is
  4. het deeg is vrij zacht, maar mag niet te nat en plakkerig zijn. Kneed niet te lang anders krijg je een taai brood dat niet goed rijst.
  5. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er snel een bol van (ong. 4 cm hoogte). Verplaats je deeg naar een bakplaat met bakpapier en kerf met een mes een groot, diep kruis bovenop.
  6. Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven. De eerste 15 minuten op 220 °C, daarna nog een kleine 30 minuten op 200 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant van het brood klopt.
eet smakelijk