Holtkamps appeltaart

Holtkamps appeltaart

Smulweb imageSmulweb

Maak de beroemde Holtkamp's appeltaart. Het deeg is lekker kruimelig en de vulling van appel is heerlijk. De taart is perfect als traktatie of als dessert en is gegarandeerd een succes!

60 min bereiden

dessert

6 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Holtkamps appeltaart op tafel.

  1. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout tot een egale massa. Voeg 1 eetlepel water toe en meng tot het helemaal is opgenomen.
  2. Meng het bakmeel door het suiker-botermengsel. Indien nodig nog een eetlepel water door het deeg mengen. Laat het deeg een paar uur, maar liefst een nacht, op een koele plek rusten.
  3. Meng voor de vulling 600 g van de appels met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en 4 eetlepels abrikozenjam. Dit mengsel wordt door banketbakkers ook wel appelsmort genoemd.
  4. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Laat het deeg op kamertemperatuur komen en kneed het goed door. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg in de ingevette vorm goed tegen de randen aan.
  5. Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel voorzichtig op de bodem van de taart en druk het aan.
  6. Schep de vulling erop en verdeel hierop de rest van de appelparten. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 200 °C en bak hem nog eens 5-10 minuten, tot de bovenkant mooi bruin is.
  7. Neem de taart uit de oven en laat hem goed afkoelen zodat de vulling er niet uitloopt. Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart.
  8. Leg een stukje rond bakpapier of karton op de bovenkant van de taart zodat het appel-jammengsel goed bedekt is en de randen vrij zijn. Bestrooi de randen van de taart rijkelijk met poedersuiker.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Taart Appeltaart