Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Elfsteden bliksem (alve steden bliksem) op tafel.
- Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
- Breng in de pan met de hittebron op hoog vuur 2 deciliter water met de kaneelstokjes, de suiker en de partjes peer aan de kook. Sluit de pan en stoof ca. ¾ uur met de hittebron op laag.
- Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Voeg ze aan de peertjes toe, met zo nodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn.
- Snijd het spek in plakken van ¾ cm dik. Bak dit op matig heet vuur aan beide kanten goudgeel, neem ze uit de pan en houd ze warm, bak nu in dezelfde pan de uien "glazig".
- Schep door de gare inhoud de azijn, peper en het spekvet. Breng het geheel op smaak en leg bovenop de gebakken plakjes spek. Doe daar de gebakken uien overheen.
- Serveer met roggebrood (´brea´), boter en met mosterd om het spek mee te besmeren.