Verse braadworst

Verse braadworst

Smulweb imageSmulweb

Niets gaat boven een ambachtelijke braadworst. Maak er nu zelf een, van varkensvlees en kinnebakspek, gekruid met diverse kruiden en specerijen. Bak ze zachtjes rondom bruin tot ze goudbruin zijn. Lekker voor op brood of bij de BBQ.

45 min bereiden

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1 Varkensdarm
  • 30 g Salpeter natriumnitraat
  • 500 g Varkenswang

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Verse braadworst op tafel.

  1. Bestel bij de slager kinnebakspek (ook wel keelspek genoemd) en kies voor varkensschouder, een mager stuk. Snijd het vlees in grove stukken.
  2. Snijd het kinnebakspek en vet vlees ook in grove stukken. Maal met een vleesmolen op de fijne plaat (4 mm) het kinnebakspek en daarna het vlees. Geen vleesmolen? Kies voor een alternatieve maalmethode met een keukenmachine.
  3. Voeg kruiden en specerijen toe aan het gemalen vlees en het gemalen spek en meng alles in een kom goed met de hand door elkaar.
  4. Zet de afvultuit op de vleesmolen (of gebruik indien je geen vleesmolen hebt een alternatief). Maak de darm vochtig en schuif hem voorzichtig over de afvultuit. Knoop het uiteinde van de darm af (zodat het gemalen vlees er niet uit kan). Draai aan de vleesmolen, zodat het vlees eruit komt (eerst de lucht eruit laten komen) en in de darm wordt geduwd. Knijp als je voldoende worst hebt de darm af.
  5. Knijp de darm – afhankelijk van de gewenste lengte van de worst – om de circa 5 cm af en draai de worst enkele keren om zijn as. Je krijgt nu een streng van worstjes (knip ze desgewenst los).
  6. Verhit in een koekenpan de boter op laag vuur tot het schuim begint weg te trekken. Braad worstjes in circa 15 minuten zachtjes rondom bruin tot ze gaar vanbinnen en goudbruin vanbuiten zijn. Leg de rauwe worst met de kromming naar boven op het werkblad en druk hem plat. Steek regelmatig een houten saté pen door het midden. Bak de worstjes gelijkmatig bruin. Of pocheer de worstjes vooraf 5 minuten in heet water en bak ze daarna kort.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees