Olijven inmaken

Olijven inmaken

Olijven inmaken is een fantastische manier om deze heerlijke vruchten langer te bewaren en ze te voorzien van een heerlijke, hartige smaak. Het inmaken van olijven is heel makkelijk om zelf te doen. Je bewaart de olijven in een mengsel van azijn, kruiden en specerijen. Er zijn verschillende manieren om olijven in te maken, afhankelijk van de voorkeur van jouw smaak en de tijd die je hebt. Ontdek hoe je zelf olijven in kunt maken.

Ingrediënten

  1. Olijven
  2. Water
  3. Zout
  4. Verse kruiden
  5. Knoflook

Benodigdheden

  1. Alcohol
  2. Grote afsluitbare plastic emmer of weckpot
  3. Oude borden

Bereiding

  1. Spoel de verse olijven grondig af.
  2. Neem een geschikte emmer en plaats de geplette olijven erin. Giet er koud water op en leg een groot bord op de olijven, zodat alles onder water is en er geen olijf boven komt drijven. Dit voorkomt bederven.
  3. Gedurende 12 dagen giet je het water af en vervang je het met vers water. Maak je geen zorgen als je een sissend geluid hoort bij het openen van de emmer, dit is normaal. Houd er rekening mee dat groene olijven langer nodig hebben om hun bitterheid te verliezen dan zwarte olijven.
  4. Om te testen of de olijven klaar zijn, bijt je er een open. Als het nog bitter smaakt, ververs dan het water en wacht nog wat langer. Als de bitterheid is verdwenen, kun je beginnen met het maken van het zoutbad.
  5. Meet voordat je het water weggooit de hoeveelheid af, zodat je weet hoeveel pekeloplossing je nodig hebt.

Pekeloplossing

  1. Breng het water met het zout aan de kook en laat het vervolgens afkoelen.
  2. Plaats de olijven terug in de schone emmer.
  3. Giet het afgekoelde pekelwater over de olijven, zodat ze volledig onder water staan. Leg een groot bord op de olijven zodat alles onder water blijft en er geen olijf boven komt drijven.
  4. Laat dit dan voor een maand staan.
  5. Na een maand giet je de pekel af en spoel je de olijven schoon onder koud water. Plaats ze in een nieuw koud waterbad met deksel erop en laat ze 24 uur in de koelkast "ontzouten". Als ze nog steeds te zout zijn, kan je dit proces herhalen.

Olijven bottelen

  1. Neem schone glazen potten met een goed sluitende deksel.
  2. Voeg naar smaak specerijen en kruiden toe aan elke pot.
  3. Een aanrader is citroen met tijm, een paar tenen geplette knoflook en een rood pepertje voor het uiterlijk.
  4. Voeg de goed uitgelekte olijven toe aan de potten en overgiet ze met zonnebloemolie. Sluit de deksel goed af en bewaar de potten op een donkere plaats.

Meer borrelinspiratie