Bereidingswijze
Zet in 12 stappen deze heerlijke Noord-hollandse aardappel-witlofschotel op tafel.
- Kook de aardappels gaar.
- Voeg nu de melk toe en stamp de aardappels fijn.
- Doe vervolgens de boter erbij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Verdeel de puree gelijkmatig in een ovenschaal en dek die af met katenspek.
- Maak de kaassaus door de melk te verwarmen en beetje bij beetje de bloem toe te voegen.
- Voeg de kaas toe als de saus bubbels gaat vertonen en roer alles goed door.
- Wacht tot de kaas helemaal gesmolten is en breng dan op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bewaar nog wat geraspte kaas voor de garnering.
- Was de lof en halveer deze in de lengte, snijd de harde kern eruit.
- Verdeel de lofhelften over het katenspek en de aardappelpuree.
- Leg daaroverheen de plakken beenham en schenk er de kaassaus overheen.
- Sprenkel daarna de overgebleven geraspte kaas erover en zet de ovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 190 graden.
- Gebruik geen zout omdat het katenspek en de oude boeren kaas al genoeg zoutkristallen bevatten.