Beer can chicken

Beer can chicken

Smulweb imageSmulweb

Heerlijke sappige kip van de BBQ met een 'rokerige' smaak door het gebruik van rookhout. Wrijf de kip in met een heerlijke kruidenmix, gebruik een halfvol blikje bier om deze op de BBQ te plaatsen en creëer een oven effect. Serveer de kip met een frisse salade.

10 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 10 stappen deze heerlijke Beer can chicken op tafel.

  1. Week het rookhout van tevoren (minimaal een paar uur) in water. Voeg eventueel whiskey of iets dergelijks toe aan het water. Leg het rookhout direct op de briketten of houtskool of in de daarvoor bestemde smoker voor gasbarbecues. Nat hout geeft meer smaak en rook. Barbecue met de deksel dicht zorgt voor een extra 'rokerige' smaak in de gerechten.
  2. Mix alle ingrediënten voor de rub in een bakje.
  3. Haal het overtollige vet van de kip en was en droog hem af met keukenrol. Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant in met olie en vervolgens met de rub. Zorg dat het in alle vouwtjes en spleetjes zit. Laat minimaal een uur intrekken.
  4. Open het bierblikje en giet de helft eruit. Je kunt ook wat extra kruiden toevoegen aan het blikje, zoals tijm, knoflook, een uitje, enzovoort.
  5. Doe het rookhout in het daarvoor bestemde bakje en plaats het in de BBQ. Steek de BBQ aan en zorg dat de temperatuur rond 150 graden Celsius blijft.
  6. Schuif de kip over het halfvolle blikje en zorg dat er een driepoot ontstaat. Hierdoor ontstaat een redelijk stabiele houding voor de kip. Maak het gat in de nek dicht met het losse vel of een stuk wortel, zodat er meer vocht in de kip blijft en het vlees heerlijk mals wordt.
  7. Wacht tot het hout gaat roken en plaats dan de kip op de BBQ. Zet het geheel niet direct boven de vlammen, maar ernaast. Sluit de klep van de barbecue zodat er een soort oven effect ontstaat.
  8. Bereid de kip enkele uren op de BBQ. Hoe langer de bereidingstijd, hoe malser en smakelijker het vlees wordt. De meeste kippetjes zijn klaar na iets langer dan 1 uur.
  9. Laat de kip nog enkele minuten rusten voordat je hem serveert. Snijd hem vervolgens in stukken en serveer hem bijvoorbeeld met een frisse salade.
  10. Bekijk eventueel het filmpje 'Beer Can Chicken Barbecue by the BBQ Pit Boys' om de echte beer can chicken sfeer te proeven.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Gevogelte