Citroentaart met knapperige meringue

Citroentaart met knapperige meringue

Smulweb imageSmulweb

Deze heerlijke citroentaart met knapperige meringue heeft een krokante deegbodem en een zacht en romig citroenvulling. Het eiwitschuim is een smakelijke toevoeging. Serveer deze verrukkelijke taart bij voorkeur gekoeld.

120 min bereiden

8 personen

voedingswaarde onbekend

(1)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Citroentaart met knapperige meringue op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel de poedersuiker en eventueel een smaakstof naar keuze door het schuim. Vorm met twee lepels hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Laat ze afkoelen en breek in grove stukken.
  2. Doe daarna alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng hier een mooi deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven op 180 graden. Vet een lage taartvorm (of taartring) van 20 centimeter doorsnede en ongeveer 2,5 centimeter hoog in met boter.
  4. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter. Bekleed de vorm met het deeg en laat het deeg overhangen. Prik het deeg meerdere malen in met een vork en laat het nog 20 minuten rusten in de koelkast. Bak het deeg 15 minuten blind (zie blz. 149), snijd het deeg aan de bovenkant van de vorm recht bij en bak hem vervolgens zonder blindbakvulling in nog 10 tot 15 minuten goudbruin. Laat de bodem afkoelen en verwijder de vorm.
  5. Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe de suiker, de citroenrasp, het citroensap en de eieren in een steelpannetje en verwarm dit al roerend op een laag vuur. De vulling zal dikker worden, maar mag vooral niet koken. Haal de vulling van het vuur bij 85 graden of kijk goed wanneer de vulling dikker wordt en dreigt te gaan koken. Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en roer de gelatine erdoor. Laat het vervolgens afkoelen tot lichaamstemperatuur. Klop de boter erdoor. Laat de vulling opstijven in de koelkast.
  6. Verdeel de citroenvulling over de bodem en garneer met de stukken eiwitschuim.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Desserts Taart Meringue Citroentaart