Tarte tatin met prei van matt preston

Tarte tatin met prei van matt preston

Smulweb imageSmulweb

Een hartige taart met een twist. Tarte tartin met gestoofde prei en gekarameliseerde suiker onder een knapperige laag bladerdeeg. Garneer met feta, tijmblaadjes, zoutvlokken en gemalen peper.

25 min bereiden

bijgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 15 ml Water

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Tarte tatin met prei van matt preston op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Maak de preien schoon, verwijder de buitenste bladeren en spoel het zand weg. Snijd ze in stukken van circa 3 cm. Zorg dat de ringen in elkaar blijven zitten.
  3. Verhit 40 g boter met water in een koekenpan van 26 cm doorsnee met metalen handvat tot de boter gesmolten is. Zet de stukken prei rechtop en opeengepakt in de pan zodat ze zo blijven staan. Stoof ze 5 min op middelhoog vuur. Je hoeft ze niet te keren.
  4. Smelt ondertussen de rest van de boter met de suiker in een andere pan. Schenk dit mengsel zodra het heet en goed gemengd is rondom de prei in de pan.
  5. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar en snijd er een grote cirkel uit. Deze moet groot genoeg zijn om als een deken over de prei te kunnen vallen, ook aan de zijkanten. Zorg dat de stukken prei strak tegen elkaar blijven staan, leg het deeg erover en druk de rand rondom de zijkant omlaag.
  6. Prik enkele gaatjes in het deeg om de stoom te kunnen laten ontsnappen en zet de pan in de oven. Bak de taart in 15-20 min, tot het deeg goudbruin en gaar is (let goed op dat hij niet verbrandt). De suiker karamelliseert rondom de prei en het bladerdeeg en sluit de prei in.
  7. Haal de taart uit de oven, schud de pan even heen en weer zodat de taart loskomt. Leg een bord op de pan. Leg je hand er stevig op en keer de pan in een keer om. Eventuele losse stukjes prei druk je met een tang weer terug in de taart.
  8. Verdeel blokjes feta en tijmblaadjes over de taart. Strooi er tenslotte wat zoutvlokken en gemalen peper over. Snijd taart in stukken en serveer.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Taart Tarte tatin