Empanada de atun

Empanada de atun

Smulweb imageSmulweb

Heerlijke empanada de atun gevuld met een mengsel van tonijn, groenten en eieren. Bak de vulling, maak het deeg en maak er een pakket van in de oven. Fijn voor de familie, gezellig en lekker om samen te maken en op te eten.

45 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 9 stappen deze heerlijke Empanada de atun op tafel.

  1. Schil en snijd alle groenten zeer klein, inclusief de tomaten. Kook de eieren (ongeveer 10 min) in een pan met water, schil de eieren en leg apart.
  2. Leg in een diepe nonstick koekenpan ongeveer 3-4 eetlepels olie. Bak eerst de ui met een korreltje zout (ongeveer vijf minuten) of totdat de ui glazig begint te worden. Bak vervolgens de fijngesneden paprika met een korreltje zout. Roer met een houten lepel en laat alles ongeveer 15 minuten bakken.
  3. Maak vervolgens een gat in het midden van de pan en giet hierin een eetlepel olijfolie. Voeg dan de gehakte tomaat met een korreltje zout en eventueel een of twee theelepels bruine suiker toe om de zuurgraad van de tomaat te stabiliseren. Roer en laat het ongeveer 15-20 minuten pocheren of totdat bijna al het vocht van de tomaten verdwenen is. Schakel het vuur uit.
  4. Doe nu de volledige inhoud van de pan in een vergiet of fijne zeef om de olie af te tappen. Laat het een paar minuten in de kom druppelen en druk van tijd tot tijd met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk olie eruit te verwijderen. Blijf gezeefde bloem toevoegen en kneden tot een veerkrachtige massa (ongeveer 10 minuten). Verpak het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  5. Terwijl het deeg afkoelt, gaan we verder met de vulling. Doe de uitgelekte "sofrito" in een kom. Laat de blikjes tonijn uitlekken en schil de eieren. Snijd de eieren klein en voeg ze samen met de tonijn toe aan de vulling in de kom. Roer alles goed door en leg apart.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en breek het in bijna twee gelijke delen. Rol een rechthoek van het grootste deel (de onderkant) op een vel bakpapier (of bestrijk met bloem). Leg het deeg in een ingevette ovenschaal en snijd de zijkanten af met een mes om het zo rechthoekig mogelijk te maken. Rol de andere helft van het deeg ook uit en leg deze apart.
  7. Verdeel de vulling over het deeg (basis of onderzijde) met behulp van een houten lepel gelijkmatig over de plaat waardoor het gele deeg goed bedekt is. Laat ongeveer een centimeter per zijde ongevuld. Bekleed deze centimeter met het losgeklopte ei. Pak nu de andere deeg (deksel of bovenkant) en rol deze hierover uit zodat de vulling helemaal bedekt is met deeg. Vouw nu de 1 cm langer zijde van de onderkant over de bovenkant heen en druk goed aan zodat de rand aan elkaar gaat plakken door het ei. Druk deze einden licht aan met een vork zodat ze afgesloten worden. Prik met de vork gaatjes in de bovenkant.
  8. Bestrijk de bovenzijde met het resterende losgeklopte ei. Plaats het nu in het midden van de voorverwarmde oven met boven- en onderwarmte en ventilatie indien beschikbaar, en bak het af op 180 graden temperatuur ongeveer 20-25 minuten, of totdat je ziet dat het naar jouw smaak goed gebruind is.
  9. Haal uit de oven en snijd in porties. Eet smakelijk.
eet smakelijk