Aardappel-preitaart uit de alpenkeuken

Aardappel-preitaart uit de alpenkeuken

Smulweb imageSmulweb

Deze aardappel-preitaart uit de alpenkeuken is een heerlijk hartig gerecht voor elke dag. De taart is gevuld met dunne schijfjes aardappel, prei, spek en kaas en is op smaak gebracht met nootmuskaat en majoraan. Bak hem goudbruin in de oven en geniet ervan!

25 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 9 stappen deze heerlijke Aardappel-preitaart uit de alpenkeuken op tafel.

  1. Neem een springvorm of taartvorm (quiches) en vet deze in met wat boter zodat deeg niet plakt. Leg het bladerdeeg erin en zorg dat de rest over de rand blijft hangen. Dit is nodig om hem aan het eind weer toe te dekken.
  2. Aardappels schillen en in dunne schijfjes snijden. Verdeel de helft van de schijfjes in een cirkel over de bodem zodat deze bedekt is. Kruid de aardappellaag met peper, zout, een snufje nootmuskaat en majoraan.
  3. Prei wassen, buitenblad desnoods verwijderen en in dunne ringen snijden. Verdeel de ringen gelijkmatig over de gekruide laag aardappelschijfjes en kruid ook deze laag preiringen met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  4. Snipper (of rasp) het spek en de kaas en verdeel de aangegeven hoeveelheid gelijkmatig over de preiringen.
  5. Verdeel nu op dezelfde manier de andere helft van de dun gesneden aardappelschijfjes zodat de bovenvulling ook aardappel is. Breng ook weer op dezelfde manier op smaak met peper, zout, nootmuskaat en majoraan.
  6. Klap dan het over de rand liggende bladerdeeg eroverheen, maak hem goed dicht met een restje of desnoods 2 plakjes (wel eerst laten ontdooien) en druk goed aan. Maak in het midden een gaatje zodat, als hij bakt, vocht kan ontsnappen.
  7. Meng nu het ei met de slagroom en smeer daar de bovenkant mee in zodat hij mooi bruin wordt.
  8. Zet de vorm in een op 195 graden voorverwarmde heteluchtoven en bak hem ongeveer 40 minuten tot hij mooi bruin, gaar en krokant is.
  9. Verwijder de vorm en snijd hem in punten en smullen maar!
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Kruiden Taart Bladerdeeg