Consomme van ossenstaart en ossenstaartsoep

Consomme van ossenstaart en ossenstaartsoep

Smulweb imageSmulweb

Antieke ossenstaartsoep of consommé van ossenstaart, zoals het in het Frans heet, is een echte klassieker. Door het stoven van de ossenstaart en het langzaam inkoken van de bouillon ontstaat de rijke, heerlijke smaak. Het gerecht is perfect voor koude dagen en het zal indruk maken op je gasten als voorgerecht.

120 min bereiden

soep

6 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 750 g Ossenstaart

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Consomme van ossenstaart en ossenstaartsoep op tafel.

  1. Bak het rookspek goed uit en neem uit de pan. Braad in het vet de ossenstaarten rondom mooi bruin. Neem ook deze uit de pan en in het vet bak de uien, knoflook en wortel tot de uien bruin gaan kleuren.
  2. Blus af met de Madeira, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg nu het gebakken spek en de ossenstaarten toe en ook de tijm en de peper. Wees voorzichtig met het zout, een beetje is goed, maar laat het vooral niet te hoog op smaak komen, je gaat alles nog inkoken.
  3. Breng de snelkookpan op druk en laat koken voor 1 uur. Laat rustig afkoelen en zeef de soep. Neem het vlees van de botten en trek het in mooie stukjes uit elkaar. Houd het vlees apart (overgoten met een lepel soep in een goed afgesloten bakje om uitdrogen te voorkomen) Laat de soep gedurende een nacht afkoelen.
  4. Van de koude soep is het vet gemakkelijk of te scheppen. De soep is geleiachtig, maar dat is normaal. Warm de soep op en laat hem inkoken tot de gewenste smaak. Zeef de soep door een fijnmazige zeef of een dubbele zeef met daartussen een schone theedoek.
  5. Voeg nu ook zout of sojasaus toe. De soep zou nu geserveerd kunnen worden als heldere ossenstaart soep of bereid kunnen worden als een gebonden ossenstaartsoep (gelijke delen boter en bloem - roux maken en bouillon toevoegen). Voeg voor het opdienen het vlees toe en nog een glas Madeira.
  6. Voor de consommé de soep opnieuw een nacht laten afkoelen. De runder-tartaar met de prei in een blender enigszins fijn malen en vermengen met de licht opgeklopte eiwitten. Doe dit onderin een grote pan en schenk de koude soep hierop. Goed doorroeren en aan de kook laten komen. Zodra de soep kookt NIET MEER ROEREN. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes doorkoken. Zeef nu de soep weer door een dubbele zeef met daartussen een schone theedoek. De soep is nu glashelder.
  7. Voor het serveren het vlees toevoegen en goed doorwarmen. Voeg nu ook nog een glas Madeira toe en serveer.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Soep