Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Bloemkoolgratin met linzen op tafel.
- Snijd kleine bloemkoolroosjes van de stronk. Snijd de stronk in stukken. Kook de bloemkoolroosjes en stukken stronk in een pan met ruim kokend water met wat zout in 8-10 minuten gaar. Laat ze in een vergiet uitlekken. Hou de roosjes apart en pureer de stukken stronk in de keukenmachine.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat heel even pruttelen. Roer de helft van de melk erdoor en roer tot een gladde saus. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de resterende melk toe en blijf roeren tot een mooi gladde saus. Roer de bloemkoolpuree erdoor en de helft van de kaas. Laat de kaas al roerend smelten. Breng de saus op smaak met zout, versgemalen peper en wat geraspte nootmuskaat.
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui zachtjes glazig. Haal van het vuur en roer de linzen en oregano met wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.
- Verdeel de linzen over de bodem van de schaal en strijk de saus erover uit. Druk de bloemkoolroosjes in de saus en strooi de resterende kaas erover.
- Bak de bloemkoolschotel in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een frisse groene salade.