- 800 g Hertenkalfgebraad
Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Hertengebraad met pompoenpuree op tafel.
- Schil de aardappelen en pompoen en snij in grove stukken. Schil de peren, snij ze doormidden, verwijder het klokhuis, snij in blokjes en besprenkel met wat citroensap. Snipper de sjalot fijn. Pel de rode uien en snij ze doormidden. Snij het witloof in de lengte doormidden en verwijder het harde gedeelte. Giet 3 eetl. olijfolie in een grote ovenschaal en kruid met 2 koffiel. Provençaalse kruiden, 1 koffiel. paprikapoeder, peper en zout. Verdeel de uien en het witloof met de snijkant naar beneden erover. Snipper de lente-uitjes en de peterselie fijn.
- Dep het gebraad droog en schik het vlees in een ovenschotel. Overgiet met 2 eetl. olijfolie en kruid met 1 koffiel. Provençaalse kruiden en peper en zout. Zet 15 min. in een voorverwarmde oven van 250 °C. Verminder de temperatuur tot 200 °C, bedruip met het braadvocht en laat nog 20 à 25 min. verder braden. Laat het vlees nog 10 min. rusten.
- Bak de ovenschaal met groenten gedurende 25 min. in een oven van 200 °C.
- Kook de aardappelen samen met de stukken pompoen gedurende 20 min. in water waaraan je de bouillonblokjes toevoegt. Giet af en pureer. Voeg 1 dl room en 20 g boter toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Meng er ook de lente-uitjes door.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een pan en bak de fijngesnipperde sjalot glazig. Voeg er de stukjes peer aan toe en kruid met 1/2 koffiel. tijm en marjolein. Laat 5 min. zachtjes sudderen, mix de saus en werk af met de peterselie.
- Snij het vlees in fijne sneetjes. Serveer met de gegrilde groenten, een torentje van pompoenpuree en het sausje van peren.