Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

Smulweb imageSmulweb

Een romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree, elke hap is lekker gekruid en smeuïg. Dit gerecht krijgt een knapperig gouden korstje en daarom geschikt om te delen met familie en vrienden. Het wordt bereid met bloemkool, gehakt en aardappelpuree en afgerond met een kaassaus die je zelf maakt.

25 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree op tafel.

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Laat de gare aardappelen goed droogstomen.
  2. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper of gebruik een gewone mixer, en roer de boter en de (warme) melk erdoor. Roer het losgeklopte ei erdoor en voeg wat vers geraspte nootmuskaat en witte peper toe. Mix alles tot je een smeuïge puree krijgt.
  3. Maak de bloemkool schoon en verdeel de kool in kleine roosjes. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout (ongeveer 6 tot 7 minuten). Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.
  4. Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak het gehakt goudbruin. Stamp het gehakt niet rul, maar een beetje geplet met bijvoorbeeld een vork. Kruid het gehakt met peper, zout, nootmuskaat, wat kerriepoeder en paprikapoeder (of gebruik je eigen fantasie).
  5. Schep de aardappelpuree onderin een ruime ovenschaal. Verdeel daarover het gebraden gehakt. Verdeel de roosjes bloemkool gelijkmatig over de schotel en schik ze met de steeltjes naar beneden.
  6. Smelt de klont boter in een pan. Voeg in één keer de bloem toe en roer tot je een mooie gladde massa krijgt. Schenk nu beetje bij beetje de melk erdoor en blijf doorroeren met een garde tot de saus bindt en je een mooie gladde saus hebt. Wanneer de saus te dik is, voeg je wat extra melk toe. Meng 2/3 van de geraspte kaas in de saus en kruid de saus naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Giet de kaassaus over de bloemkool in de schaal zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn. Verdeel het restant van de geraspte kaas over de bloemkool.
  8. Zodra zich een goudbruin korstje heeft gevormd, is het gerecht klaar om te eten.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees Aardappelpuree