- 1000 g Scheermessen Vers Panklaar
Bereidingswijze
Zet in 14 stappen deze heerlijke De bekende maar onbeminde scheermessen op tafel.
- Zet de scheermessen met een scheutje witte wijn in een gesloten pan op een hoog vuur tot de schelpen zijn geopend. Dat is secondewerk en duurt hooguit een minuut.
- Blus af met de rest van de witte wijn. Schep de scheermessen uit de pan.
- Houd ze even onder koud stromend water. Haal het vlees uit de schelpen.
- Verwijder het maagzakje met aanhangsels. Spoel het schelpvlees zo nodig even schoon.
- Laat het kookvocht met een laurierblad en zes gekneusde peperkorrels en een snufje zout tot ongeveer de helft inkoken en zeef het.
- Kook de blokjes wortel beetgaar in kokend water.
- Voeg op het laatst de zeekraal toe en giet de groenten onmiddellijk af.
- Houd ze even onder koud stromend water.
- Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en blus de pan af met een eetlepel bakolie.
- Fruit de sjalotsnippers daarin glazig, laat tegen het eind de knoflooksnippers en peperringetjes meefruiten.
- Giet het ingekookte vocht erbij en laat de stukjes schelpvlees, zeekraal en wortel kort meeverwarmen, maar zeker niet koken.
- Leg op elk bord twee dubbele, opengevouwen scheermessen.
- Verdeel het schelpvlees en de groenten erover en besprenkel ze met wat olijfolie.
- Bestrooi met het verkruimelde spek.