Zuurdesembrood

Zuurdesembrood

Smulweb imageSmulweb

Zelf zuurdesembrood maken? Meng bier/melk met meel en kneed tot luchtig deeg. Laat het deeg 3-4 dagen staan en roer iedere dag om, of maak een moederdeeg. Meng 1 kg meel, 1 L lauw water en de moederdeeg. Na 12 uur toevoegen van zout, 500 gram meel en olie. Kneed het deeg gedurende 5 minuten. Bak het deeg 1 uur in de oven.

60 min bereiden

4 personen

voedingswaarde onbekend

(1)

  • 1000 ml Water

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Zuurdesembrood op tafel.

  1. Meng bier/melk een halve lepel honing met 100 gr. meel en kneed hiervan een luchtig deeg. Laat dit deeg 3 tot 4 dagen staan en roer iedere dag om.
  2. Of maak het moederdeeg op een andere manier: roer twee eetlepels volkoren meel met water tot een papje en roer iedere dag om. Voeg iedere dag een eetlepel meel toe met evt. wat water. Na 5 a 6 dagen is het papje zuur geworden met luchtbellen.
  3. Meng 1 kg. meel met 1 liter lauw water en het moederdeeg. Laat dit 12 uur staan. Neem 100-200gr. ervan af en bewaar dit voor de volgende keer. Gebruik binnen 1 week, kneed iedere dag en voeg evt. meel en water toe.
  4. Vermeng het zout met 500 gr. meel en de olie en voeg dit aan de rest toe. Kneed het deeg gedurende 5 minuten en voeg evt. meel of water toe zodat een stevig deeg ontstaat.
  5. Verdeel het deeg in vieren en doe het in olie ingesmeerde broodvormen, of maak er bollen van. Laat het deeg 1-2 uur rijzen.
  6. Zet de broden in een voorverwarmde oven van 220 graden en laat ze in ongeveer een uur gaar worden.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Brood