Abraham-koek

Abraham-koek

Smulweb imageSmulweb

De ultieme koek voor een 50-jarige Abraham. Het recept vereist: bloem, boter, melk, bruine basterdsuiker, kruiden en noten. Laat het deeg een nacht rusten en rol het uit, snijd het in de Abraham-vorm, leg amandelspijs erover met noten, druk de randen goed aan, bak de koek bij 200°C. Top de koek af door er handjes en voetjes aan toe te voegen.

45 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Abraham-koek op tafel.

  1. Zeef de bloem met het bakpoeder, de bruine basterdsuiker en de speculaaskruiden, en voeg wat zout toe.
  2. Voeg boter toe en snijd het met 2 messen door de bloem. Voeg melk toe en meng alles goed door elkaar. Kneed met een koele hand tot een soepel deeg. Laat het deeg een nacht rusten op een koele plaats.
  3. Teken op bakpapier de vorm van Abraham, voetjes en handjes. Knip het uit. Rol de helft van het deeg uit tot een lap die iets groter is dan de tekening, en leg het op een ingevet vel bakpapier. Leg het bakpapier met de tekening op het deeg en snijd het deeg uit. Leg de amandelspijs over het deeg en strooi de gehakte noten erover.
  4. Rol de andere helft van het deeg uit tot een even grote lap en leg het bovenop de noten. Druk de randen goed aan. Versier de Abraham met amandelen voor de hals en middenvoor. Druk een amandel in voor de neus. Bak de koek met het papier erin in het midden van een hete oven op 200°C in 35 minuten gaar en bruin.
  5. Rol het resterende deeg uit tot een dunne lap en snijd handjes en voetjes uit. Bestrijk de vormpjes met wat ei en leg ze op de pop. Bak de koek nog 15-20 minuten verder. Laat de Abraham op een rek afkoelen.
eet smakelijk