Kippensoep

Kippensoep

Smulweb imageSmulweb

Een heerlijke en rijke kippensoep gevuld met prei, wortels, selderij en vermicelli. Gemakkelijk te maken en perfect als lunch of diner. Voeg kleine balletjes (kip)gehakt en soepgroenten toe om de soep gevulder te maken. Maak het af met een laag yoghurt en pompoenpitten.

120 min bereiden

soep

4 personen

voedingswaarde onbekend

(2)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Kippensoep op tafel.

  1. Ui pellen en grof snipperen. Prei schoonmaken, in stukken snijden en wassen. Wortel schrappen en in plakjes snijden. Peperkorrels in kommetje met bolle kant van (soepopschep)lepel kneuzen. Kippenbouten in grote (soep)pan leggen. Groenten, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij en tijm erover verdelen. Peper, laurier en foelie toevoegen en 1 1/2 liter koud water erbij schenken. Breng de bouillon in een open pan aan de kook, eventueel schuim met schuimspaan afscheppen. Vuur lager draaien en bouillon op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.
  2. Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen. Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen (of fijne puntzeef gebruiken). Bouillon boven andere pan zeven. Bouillon indien nodig ontvetten: laten afkoelen, in koelkast koud laten worden en gestold vet uit soep scheppen. Vel van kippenbouten verwijderen. Vlees van bouten losmaken en in stukjes snijden of met twee vorken in draadjes trekken.
  3. Bouillon opnieuw verwarmen. Eventueel teveel aan vet wegdeppen met keukenpapier. Kippenvlees door bouillon roeren en vermicelli boven pan verbrokkelen. Aan de kook brengen en vermicelli in ca. 10 min. zachtjes gaarkoken. Rest van peterselie en selderij fijn snijden en door soep roeren. Kippensoep op smaak brengen met (veel) zout, peper en citroensap.
  4. Schep pompoensoep in wijde kommen en schep een lepel yoghurt in het midden. Strooi er pompoenpitten over.
  5. Voeg voor een rijkgevulde kippensoep aan dit basisrecept kleine balletjes (kip)gehakt en een zakje fijne of grove soepgroenten toe.
  6. Voor de gevulde kippensoep: Kook 125 g (met vlees of paddestoelen gevulde) ravioli of tortellini gaar. Snijd 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes. Roer de bleekselderij, ravioli, 1 tl suiker, de inhoud van 1 blik tomatenblokjes (400 g) en eventueel een envelopje saffraandraadjes door de kippensoep van het basisrecept. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken.
  7. Voor de Griekse kippensoep: Vervang de vermicelli door 50 g rijst en kook de rijst in 15 min. in de bouillon gaar. Voeg ook de stukjes kip toe. Klop in een kom 2 eieren met de mixer schuimig. Klop er het sap van 2 citroenen doorheen. Meng er een soepopscheplepel hete bouillon door. Roer het eimengsel door de kippensoep. Warm het geheel al roerend zachtjes door tot de soep lichtgebonden is, maar laat de soep niet meer koken. Strooi er peterselie over en serveer er geroosterd stokbrood bij.
  8. Voor de Surinaamse kippensoep: Roer voor een stevige maaltijdsoep 300 g pindakaas door de kippenbouillon van het basisrecept (zonder kippenvlees). Verwarm het geheel tot een gebonden soep ontstaat. Snijd 1/2 paksoi in fijne reepjes en voeg dat met de stukjes kip en 1 uitgelekt blik maiskorrels (300 g) toe. Laat de soep nog 5 min. zachtjes koken en breng op smaak met sojasaus en sambal. Serveer met fijngehakte selderij en cassavekroepoek.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Soep