- 30 g Calvados
Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Appeltaart de echte franse ( tarte aux pommes ) op tafel.
- Snij de boter in blokjes. Zeef de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden. Leg de boter en de eidooier in de kuil en meng dit tot een roerei-achtige substantie door met je vingers plukbewegingen te maken. Strooi het bloem dmv paletmes of deegschraper over het eimengsel en hak het geheel door elkaar. Maak met je handen snel een samenhangend deeg. Kneed er een bal van en pak deze in plastic folie. Laat minstens 30 min rusten in de koelkast. Voordat je het deeg uitrolt even op kamertemperatuur laten komen.
- Beboter de bakvorm en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm met het deeg. Zet de vorm nog 15 min in de koelkast of vriezer.
- Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snij ze in dunne plakken en hak de kleinere stukjes grof. Snij de boter in kleine klontjes.Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de bakvorm met het deeg uit de koelkast. Strooi eerst de kleine stukjes appel over het deeg. Verdeel de plakjes dakpansgewijs over de appelstukjes. Strooi de suiker erover en verdeel de klontjes boter erover. Bak de taart plm. 1 uur in het midden van de oven tot de appels bruin zijn en de korst goudbruin.
- Verwarm de abrikozenjam met de calvados of rum en zeef dit mengsel. Bestrijk de appels hiermee.