- 1500 g Boerenkool
- 500 g Rundvlees
- 1000 ml Water
Bereidingswijze
Zet in 7 stappen deze heerlijke Boerenkool met rundvlees en worst op tafel.
- Marineer het vlees een nacht in een mengsel van uiringen, azijn, geraspte schil van citroen en eventueel 10 kruidnagelen.
- Dep het vlees goed droog en braad het in boter met olie goudbruin.
- Laat het vlees na het braden ca. 2 uur stoven met een paar lepels van het marinadevocht. Bindt op het laatst met een lepel boter gekneed met een lepel meel.
- Was of snijd de boerenkool of koop hem panklaar. Kook de boerenkool in bouillon, getrokken van vier hamlapjes en de halve ui bestoken met het laurierblad en de twee kruidnagelen. Reken voor het trekken van de bouillon 2 tot 2,5 uur. Leg er het laatste kwartier de rookworst in te wellen. Neem de worst eruit, evenals de hamlapjes en de ui. Zeef de bouillon en gebruik deze als kookvocht voor de kool.
- Kook de kool in 3/4 uur gaar en doe er in het laatste kwartier de in blokjes gesneden, geschilde en goed gewassen aardappelen in. Stamp alles daarna goed door elkaar.
- Bewaar de hamlappen
- ze smaken niet bij de kool.