Tarte tartin

Tarte tartin

Smulweb imageSmulweb

Een klassieker onder de taarten: Tarte Tatin. Een taart met gekarameliseerde appels op een krokante bodem met een vleugje zout. Snel met koele handen deeg kneden, de appels schillen en in de vorm leggen, het deeg uitspreiden, een gaatje erin maken en in de oven bakken.

120 min bereiden

dessert

8 personen

voedingswaarde onbekend

(3)

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Tarte tartin op tafel.

  1. Zeef de bloem boven een kom. Leg 100 g boter in de bloem en snijd het kruislings met 2 messen in kleine blokjes. Voeg een mespunt zout, 75 g suiker en 2-3 el ijskoud water toe. Kneed het geheel snel met koele handen tot een stevig deeg. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de pitten. Vet de taartvorm dik in met de resterende boter en strooi de resterende suiker eroverheen. Leg de appels op de bolle kant tegen elkaar aan in de taartvorm. Smelt de suiker en laat het lichtbruin kleuren gedurende 15 minuten op de kleinste warmtebron. Haal de vorm van het vuur.
  3. Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem en rol de deegbal uit tot een lap die iets groter is dan de taartvorm en leg het op de appels. Vouw de zijkant van het deeg rond de appels. Druk de bovenkant lichtjes aan zodat de appels weer op de bolle kant liggen. Maak een gaatje in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Plaats de taart op een rooster in het midden van de oven gedurende ca. 20 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat de taart 5 minuten afkoelen. Leg een grote schaal op de vorm, draai deze samen om en laat de taart voorzichtig uit de vorm glijden. Indien de taart van tevoren is bereid, haal deze uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voordat het de oven in gaat.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Desserts Taart Appeltaart