- 600 g Eend
- 500 g Kalfslever
- 15 g Appelsap
- 5 g Gelatinepoeder
Bereidingswijze
Zet in 8 stappen deze heerlijke Eenden pate op tafel.
- Ontvel en ontbeen de eenden. Snijd het borstvlees in mooie dunne lange repen, marineer deze tenminste 12 uur in de wijn, waaraan het citroensap, de verse of gedroogde tijm, 2 laurierblaadjes, en enkele gekneusde peperkorrels werden toegevoegd.
- Breng het overige eendevlees aan de kook met 2 1/2 deciliter water, 1 mespunt zout, 1 ui, 2 worteltjes, 2 kruidnagelen en enkele peperkorrels, laat het 5 minuten doorkeken en in het vocht afkoelen.
- Snijd de kalfslever in grote stukken. Bak deze of de kippenlevers en indien aanwezig ook de eendelevers bruin en net aan gaar in de boter. Voeg het marinadevocht toe.
- Haal het eendevlees uit het kookvocht. Draai het eendevlees en de lever en het spek tweemaal door de molen.
- Meng het zeer intensief met hetgeen in de braadpan achterbleef, voeg 1 theelepel zout, gemalen peper, 1 theelepel honing, 1 eetlepel appelsap, 2 eetlepels bloem en 2 eieren toe. Proef, laat het mengsel tenminste een 1/2 uur staan en proef opnieuw.
- Bekleed een terrine met lapjes spek. Druk er het mengsel in, afgewisseld met de gemarineerde repen eendeborstvlees. Dek dit af met spek en sluit de terrine op een geschikte wijze.
- Zet de paté ruim 1 1/2 uur in een bak, waarin nog heet water wordt gedaan, in een voorverwarmde oven (150-175° C, stand 1-2).
- Laat de paté, ten dele onder druk, afkoelen.