Spekkoek

Spekkoek

Smulweb imageSmulweb

Zelf spekkoek maken is een klus, maar de moeite én heerlijke smaak meer dan waard. Laagjes van vanille en anijs met ultiem zachte, kruimelige afwerking. Perfect voor bij de koffie of als dessert.

60 min bereiden

4 personen

voedingswaarde onbekend

(5)

Bereidingswijze

Zet in 13 stappen deze heerlijke Spekkoek op tafel.

  1. Knip uit het bakpapier twee gelijke cirkels met aan beide kanten een handvat. Vet twee borden in met boter, leg de papiercirkels erop.
  2. Vet het papier in met een kwastje boter. Roer de bijna vloeibare boter en de basterdsuiker romig met de mixer.
  3. Splits de eieren en roer de dooiers een voor een door het beslag.
  4. Zeef de bloem, zout en bakpoeder erdoor.
  5. Klop de eiwitten in een schone, droge kom stijf en spatel dit door het beslag. Verdeel de massa in twee gelijke helften. Voeg bij de ene kom vanillesuiker en bij de andere kom anijs (of gestampte muisjes), kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat (of speculaaskruiden). Voorzichtig doorspatelen, zorg dat het beslag luchtig blijft.
  6. Schep een dun bruin beslag op bord 1 en zet dit 2 minuten in de magnetron op 600 watt (of 1 minuut op 750 watt).
  7. Schep ondertussen op bord 2 een dun laagje wit beslag. Keer als het bruine laagje klaar is, voorzichtig op een derde bord. Bord 2 in de magnetron zetten.
  8. Bak zo 6 laagjes en leg bruin en wit om en om op elkaar. Druk, als alle laagjes klaar zijn, de koek voorzichtig aan met het laatste bakpapier en zet hem nog 4 minuten in de magnetron op 600 watt (of 2 minuten op 750 watt).
  9. Laat een kwartier afkoelen.
  10. Snijd met een scherp mes de ongelijke zijkanten recht af, dan komen de kenmerkende streepjes van de spekkoek tevoorschijn.
  11. Proef vast voor met de afsnijdsels.
  12. Keer de spekkoek om en laat verder afkoelen op een taartrooster.
  13. Eet hem pas de volgende dag, als alle smaken goed gerijpt zijn. Verpak de koek zolang in plastic folie. Tip: Bestrijk het bakpapier elke keer met een kwastje boter, dan blijven de laagjes niet plakken.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Spekkoek