Limburgse koude schotel

Limburgse koude schotel

Smulweb imageSmulweb

Limburgse koude schotel staat beter bekend als rundvleessalade. In de basis bestaat een koude schotel uit zacht gegaard rundvlees met aardappelen, doperwtjes, tomaat en wat groenten in het zuur. Ouderwets genieten. Wil je weten hoe je zelf koude schotel maakt? Bekijk het recept.

10 min bereiden

amuse

6 personen

voedingswaarde onbekend

(4)

  • 460 g Soepvlees

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Limburgse koude schotel op tafel.

  1. Zet het soepvlees op met 1 liter water en voeg het rundvlees bouillonblokje toe. Breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat het 3 uur trekken. Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen.
  2. Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat afkoelen. Doe ze dan in een grote kom en prak ze fijn met een vork.
  3. Kook de eieren hard in 9 minuten en trek het vlees met twee vorken uit elkaar wanneer het is afgekoeld. Laat de doperwten met wortelen uitlekken in een vergiet en snijd de wortels klein. Snipper de ui en snijd de zilveruitjes en augurken in stukjes. Houd een paar augurken en zilveruitjes apart voor de garnering.
  4. Doe het vlees, doperwten met wortelen, de fijngesnipperde ui, de augurk en zilveruitjes bij de aardappelen en meng goed door elkaar.
  5. Voeg de slasaus, paprikapoeder, zout en peper toe en roer door. Schep de rundvleessalade op een grote schaal. Giet ter garnering nog 50 ml slasaus over de koude schotel en strijk dit uit zodat de schotel bedekt is met een laagje saus.
  6. Pel de eieren en snijd ieder ei in 8 partjes. Snijd ook de tomaat in partjes. Snijd iedere augurk doormidden en snijd dan iedere helft 4 keer in zodat je er een waaier van kunt maken. Garneer de koude schotel met de eieren en groenten en voeg ook de overgebleven zilveruitjes toe. Bestrooi het geheel met wat paprikapoeder.
  7. Zet de Limburgse koude schotel minstens 2 uur afgedekt in de koelkast. Koude schotel smaakt het lekkerst als hij echt koud is.
eet smakelijk