Dobos-taart

Dobos-taart

Smulweb imageSmulweb

Deze beroemde taart heeft niet voor niets faam gemaakt in Hongarije. Zes lagen luchtige vanillecake worden tussenbehandeld met een zachte chocoladebotercrème en rijkelijk bestrooid met gehakte hazelnoten. De afgewerkte look wordt bereikt met karamel 'doboschips'.

60 min bereiden

dessert

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 11 stappen deze heerlijke Dobos-taart op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Knip zes stukken bakpapier voor een springvorm van 26 cm.
  2. Klop de eidooiers, de helft van de poedersuiker en het vanillemerg in een middelgrote kom met een handmixer op de hoogste stand ongeveer drie minuten op, tot het mengsel licht en schuimig is. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en voeg voorzichtig de rest van de poedersuiker toe.
  3. Roer ongeveer 1/4 deel van het eiwit door het eigeel. Spatel de rest van het eiwit zo door het eigeel, dat witte stukjes in de massa zichtbaar blijven. Meng bloem en zout en spatel het in twee porties, gezeefd, door de massa.
  4. Bekleed een bakblik met bakpapier en vul met deeg. Bak de bodem vijf minuten op de bovenste stand in de oven. Bereid de tweede bodem voor en schuif deze alvast in de oven onder de eerste.
  5. Zodra de eerste bodem klaar is, schuif de tweede bodem op de bovenste stand. Haal de eerste bodem uit de springvorm en laat afkoelen. Maak de springvorm schoon en bak zo nog vier bodems.
  6. Smelt de chocolade au bain-marie en laat licht afkoelen. Klop de boter schuimig met een mixer en voeg op de laatste stand cacao en poedersuiker toe. Voeg ten slotte de gesmolten chocolade en het vanillemerg toe.
  7. Houd de mooiste gebakken bodems apart. Bestrijk de bodems één voor één met chocolade-botercrème en leg ze op elkaar. Bestrijk de zijkant van de taart met chocoladecrème en bedek met gehakte hazelnoten. Laat de taart opstijven in de koelkast.
  8. Bestrijk een bakblik met boter en leg de overgebleven bodem hierop. Snijd de bodem in twaalf punten.
  9. Smelt de boter in een kleine pan en voeg suiker en citroensap toe. Laat bij een matig vuur smelten tot de massa goud-geel is. Giet de massa direct over de bodem en verdeel met een ingevette spatel.
  10. Laat de massa ongeveer 30 seconden drogen. Verdeel met een ingevet mes de 12 stukken. Wacht één minuut voordat je de punten los snijdt en laat ze volledig afkoelen.
  11. Verdeel de hele hazelnoten per punt van de taart en leg de caramelpuntjes op de hazelnoten.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Taart