Bechamelsaus

Bechamelsaus

Smulweb imageSmulweb

Bechamelsaus! De ideale basissaus voor veel gerechten en met deze zelfgemaakte variant ben je helemaal de chef. Lekker romig door de roux, met verfijnde smaak van laurier, tijm, citroen en nootmuskaat. Kooktip: deze saus gebruik je traditioneel in lasagne en moussaka, maar ook in andere ovenschotels en als basis voor kaassaus.

25 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1 g Jumbo Tijm

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Bechamelsaus op tafel.

  1. Maak eerst de roux. Smelt de boter en clarifieer deze (haal de witte vlokjes eruit). Roer de bloem door de boter met een garde en laat al roerend zachtjes doorkoken. Let op dat de roux niet verkleurt. Laat afkoelen.
  2. Breng dan de melk aan de kook en voeg laurierblad en tijm toe. Voeg een klein beetje warme melk toe aan de koude roux en maak de roux glad. Roer voorzichtig met de garde door het mengsel van roux en melk totdat een gladde saus is verkregen. Zet het vuur lager en kook de saus zachtjes onder regelmatig roeren ongeveer 30 minuten door.
  3. Zeef de saus door een vochtige theedoek met de bolle kant van een pollepel in een zeef of vergiet te roeren. Breng de saus opnieuw al roerend langzaam aan de kook. Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap. Voeg de nootmuskaat pas op het laatst toe, om te voorkomen dat de saus bruin kleurt.
  4. Als de saus te dik is, kun je deze verdunnen door wat melk toe te voegen.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Sauzen