Bigos

Bigos

Smulweb imageSmulweb

Bigos, een Poolse stoofpot van zuurkool en verschillende soorten vlees zoals riblappen en varkensschouder. Gemaakt met paddenstoelen, tijm, pruimen en Chardonnay. Sudder minimaal 2 uur en laat afkoelen. Herhaal dit proces eventueel nog een keer voor een intensere smaak.

120 min bereiden

hoofdgerecht

8 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 450 g Groene kool
  • 350 g Gewelde Pruimen
  • 320 g Varkenssaucijs

Bereidingswijze

Zet in 21 stappen deze heerlijke Bigos op tafel.

  1. Optioneel: week de gedroogde paddenstoelen in warm water.
  2. Haal het vlees uit de verpakking en smeer het in met peper en zout. Leg het op een snijplank en laat op kamertemperatuur komen.
  3. Ontkurk de fles Chardonnay.
  4. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet in de gootsteen en voeg de savooiekool toe. Meng goed door elkaar.
  5. Snijd de uien grof en leg ze apart in een bakje. Snijd de pruimen grof en leg ze apart in een bakje.
  6. Voeg alle ingrediënten voor de kruidenmix samen in een vijzel en maal tot er een aromatische pulp ontstaat. Zet apart.
  7. Laat een flinke scheut olijfolie en een blokje boter smelten in een braadpan. Wacht tot het schuim begint weg te trekken.
  8. Braad al het vlees aan (eventueel in porties) tot het aan beide zijden goudbruin begint te kleuren. Laat het vlees nog niet gaar worden.
  9. Haal al het vlees uit de pan en leg het apart op een snijplank.
  10. Fruit de uien in het overgebleven braadvet tot ze glazig zijn en voeg de kruidenmix toe. Laat even meebakken en zet het vuur daarna de helft lager.
  11. Snijd al het vlees in kleine stukjes (ook de riblap) en voeg alles toe aan de uien en de kruidenmix. Roer goed door elkaar. Het vlees mag nog niet helemaal gaar zijn.
  12. Verkruimel een runderbouillonblokje over het vlees en meng alles goed.
  13. Giet de helft van de Chardonnay over het vleesmengsel en meng goed door elkaar.
  14. Zet het vuur hoger en wacht tot alles begint te pruttelen. Laat dit 30 minuten doorgaan op een laag vuur.
  15. Laat ondertussen een grote soeppan op een laag pitje warm worden.
  16. Schep het vlees-uien-wijn-kruidenmengsel uit de braadpan in de soeppan zodra deze warm is.
  17. Voeg beetje bij beetje de zuurkool, savooiekool en groenekool toe en roer bij elke schep alles goed door elkaar. Optioneel: voeg de gewelde paddenstoelen toe.
  18. Zorg dat alles goed gemengd is en laat op een laag vuurtje minimaal 2 uur sudderen. Proef tussendoor en voeg naar smaak pruimen of paddenstoelen toe.
  19. Haal de pan van het vuur en laat hem een nacht afkoelen op een koele plek met deksel erop.
  20. De volgende dag, verwarm de Bigos in een soeppan en voeg een liter runderbouillon toe. Laat weer één tot twee uur sudderen op een laag vuur. Laat weer afkoelen. Herhaal dit proces eventueel nog een keer voor een intensere smaak.
  21. Mocht er Bigos overblijven, invriezen voor later. Eet smakelijk!
eet smakelijk

Meer zoals dit

Stoofpotje