Aardappel-bietengratin

Aardappel-bietengratin

Smulweb imageSmulweb

Een verrukkelijke aardappel-bietengratin, perfect voor iedereen die van bietjes houdt. Laagjes bieten, aardappelen en kaas worden afgewisseld met room, mierikswortel en kruiden, voor een smaakvolle afwisseling. Bak deze heerlijke gratin een uur in de oven en geniet van elke hartige hap!

60 min bereiden

hoofdgerecht

8 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 9 stappen deze heerlijke Aardappel-bietengratin op tafel.

  1. Schaaf de aardappels en bieten op de mandoline*, met een kaasschaaf of met de schaaf in de keukenmachine heel dun.
  2. Roer de maïzena los met een beetje van de melk. Mix dan het maïzenamengsel, de crème fraîche, rest van de melk, mierikswortel, eieren en 1 tl zout met een staafmixer glad.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een dichte ronde metalen vorm van 24 cm Ø in (bijv. tarte tatin) en bekleed met bakpapier.
  4. Leg eerst een laagje aardappelschijfjes van 1½ cm dik op de bodem van de springvorm,het mag elkaar iets overlappen. Schenk er wat van het roommengsel over, bestrooi met wat kaas en druk de schijfjes goed aan.
  5. Verdeel hierover de bietjes, schenk er wat room over, strooi er wat kaas over en druk weer goed aan. Eindig met de rest van de aardappels, schenk er de rest van het roommengsel over en bestrooi met de rest van de kaas. Druk alles nog eens goed aan.
  6. Knip uit bakpapier een cirkel van 24 cm, vet één kant in en leg met de ingevette kant naar beneden op de taart. Dek af met een ovenbestendig plat bord zodat alles zachtjes gelijkmatig op elkaar wordt gedrukt.
  7. Bak de taart in het midden van de oven in 1 uur gaar en goudbruin.
  8. Laat de taart 30 min. afkoelen en verwijder bord en papier. Neem de taart uit de vorm.
  9. Pluk de blaadjes van de kruiden en meng ze in een kom. Voeg eventueel wat druppels azijn en olie toe.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Kruiden Sauzen Taart