Gebraden kalkoen met brood saus

Gebraden kalkoen met brood saus

Smulweb imageSmulweb

Deze gebraden kalkoen met brood saus is het perfecte hoofdgerecht voor speciale gelegenheden. Kruiden en boter zorgen voor de smaak en de brood saus is de kers op de taart. Ontdek nu het recept en verwen je gasten met deze heerlijke kalkoen.

120 min bereiden

hoofdgerecht

8 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Gebraden kalkoen met brood saus op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 180*C of Gas stand 4. Leg de kalkoen in een grote, diepe ovenschaal. Wees royaal met zout en peper en masseer de kruiden in de huid van de kalkoen.
  2. Smelt de boter in een grote pan en dompel een theedoek in de pan.
  3. Haal de theedoek eruit en leg hem over de kalkoen heen. Zorg ervoor dat het volledig de borst en bovenbenen bedekt.
  4. Giet ongeveer 300ml water in de ovenschaal en schuif de kalkoen in de oven. Braad voor ongeveer 3 uur en 20 minuten en bedruip de vogel ongeveer elke 30 minuten met zijn eigen sappen.
  5. Test dat de kalkoen gaar is op precies dezelfde manier als bij een gebraden kip. Prik in het dikste deel van de dij met een spies. Als de sappen eruit lopen dan is de kalkoen gaar. Zo niet, schuif hem dan direct terug in de oven nog 15 minuten en test het weer. Blijf herhalen totdat de sappen eruit stromen.
  6. Zodra hij klaar is, breng de kalkoen dan op een grote schaal, verwijder de theedoek en laat hem op een warme plek rusten voor minstens een half uur. Dek af met folie om te voorkomen dat het vlees koud wordt.
  7. Terwijl de kalkoen aan het rusten is, maak dan de broodsaus. Giet de melk in een steelpan. Stop de vier teentjes knoflook en de ui bij de melk en breng heel, heel langzaam aan de kook, zodat de melk ruim de tijd heeft om de smaak van de ui en de teentjes te absorberen. Verwijder de ui en knoflook en roer genoeg broodkruimels (of paneermeel naturel) in de melk en roer tot een dikke saus. Breng op smaak met nootmuskaat en zout.
  8. Stop de boter of room in een warm sauspotje, bestrooi met een beetje cayennepeper en leg ze op tafel. Als er nog kalkoen over is, laat het dan afkoelen, dek af met plasticfolie en bewaar in de koelkast (bewaaradvies maximaal drie dagen). Verwarm het op in de oven gedurende ongeveer 10 minuten en bestrooi met de cayennepeper vlak voordat het opgediend wordt.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Gevogelte Brood Sauzen Kalkoen