Volkorenbrood uit de snelkookpan

Volkorenbrood uit de snelkookpan

Smulweb imageSmulweb

Dit volkorenbrood uit de snelkookpan is een ideale oplossing voor broodliefhebbers zonder ovens die toch zelf brood willen bakken. Dankzij het stomen wordt het brood extra zacht van binnen en krokant van buiten.

120 min bereiden

lunch/brunch gerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 280 ml Water

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Volkorenbrood uit de snelkookpan op tafel.

  1. Doe 280 gram lauwwarm water in een beslagkom en los het gist erin op. Voeg vervolgens 280 gram tarwemeel (eventueel aangelengd met bloem) en het zout toe. Roer alles met een vork heel stevig door elkaar. Dek de kom af met een theedoek en zet hem weg op een niet-tochtige plek. Laat hem de nacht staan, of anders een uur of drie op een warme plek.
  2. Zorg voor een springvorm die in de pan past. Leg de ring van de wok in de pan en voeg anderhalve kop water toe. Plaats een rooster op de ring en bedek dit met een schone zakdoek. Vet de springvorm (zonder bodem) in en bedek met paneermeel of havermout. Plaats de springvorm op de zakdoek.
  3. (optioneel) Kook 70 gram droge speltkorrels in water tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen enigszins drogen. Voeg 210 gram meel en 2 gram extra zout toe (als je een vulling gaat toevoegen). Kneed dit deeg minstens 10 minuten door.
  4. (indien gewenst) Voeg de vulling toe en kneed tot de chaos voorbij is. Rol de deegbal tot een dunne worst van 30 centimeter. Drapeer in de springvorm zodat hij hem precies vult. Maak je geen zorgen over het uiterlijk. Laat het deeg drie kwartier tot een uur rijzen op een warme plek.
  5. Sluit de deksel en breng de pan op stoom. Draai vervolgens het vuur terug en stoom gedurende 20 minuten. Draai het vuur uit en laat de pan normaal afkoelen. Til het geheel uit de pan aan de zijkanten van de zakdoek. Laat het dampende brood afkoelen op een rooster.
  6. (optioneel) Plaats het rooster met het brood in de grill gedurende tweeeneenhalve minuut voor een leukere kleur. Haal het daarna uit de grill en laat volledig afkoelen.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Brood