Kalkoen- of kipfilets met sinaasappelsaus en garnituur

Kalkoen- of kipfilets met sinaasappelsaus en garnituur

Smulweb imageSmulweb

Een heerlijk Oosterse maaltijd met kip en sinaasappelsaus. De kip heerlijk gekruid met diverse specerijen en vervolgens gegaard in de oven. Daarbij geserveerd een smaakvolle en zelfgemaakte sinaasappelsaus, en op smaak gebracht met abrikozenjam en sinaasappellikeur. Afgemaakt met rode bessen, bosbessen en takjes peterselie.

45 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 75 g Grand marnier
  • 125 g Rode Bessen

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Kalkoen- of kipfilets met sinaasappelsaus en garnituur op tafel.

  1. Was de veldsla en droog deze in een slacentrifuge. Was de rode bessen en de bosbessen en dep deze droog. Hak de peterselie fijn. Snipper het sjalotje en pers de knoflook. Maak een dressing van zonnebloemolie, witte balsamicoazijn, poedersuiker, mosterd, peper, zout, knoflook en sjalot. Schil de sinaasappel met een scherp mes, zodat het buitenste vlies er net af is. Snijd vervolgens de partjes los en verwijder eventuele pitjes.
  2. Boen de sinaasappels schoon en rasp de schil in dunne reepjes. Kook de rasp op een laag vuur in ca. 250 ml water gedurende ca. 8 minuten. Doe intussen de abrikozenjam in een schaal. Pers 2 sinaasappelen uit, doe het sap bij de abrikozenjam en pureer dit nog even met een staafmixer, zodat er geen klontjes meer inzitten (eventueel kan het ook door een zeef worden gedrukt). Doe dit vervolgens bij de gekookte rasp en doe daar de basterdsuiker en de sinaasappellikeur bij. Roer het geheel goed door elkaar. Maak vervolgens een volle eetlepel maizena aan met wat water en voeg dit al roerende toe aan de saus. Laat de saus al roerende nog minimaal 1 minuut doorkoken. Passeer de saus door een fijne zeef. De saus kan naar keuze warm of koud bij het vlees worden geserveerd.
  3. Dep de kalkoen- of kipfilets droog met keukenpapier en kruid deze met peper, zout, kerrie en nootmuskaat. Laat de boter of de olijfolie in een bakpan heet worden en bak de filets aan beide zijden bruin. Laat ze vervolgens ca. 20 minuten garen in de oven op ca. 120 graden, of op een laag vuur met een scheutje water of droge witte wijn. Keer de filets regelmatig om. Als de filets gaar zijn, snijd deze dan in plakjes van ca. 5 mm dikte.
  4. Verdeel de sinaasappelsaus in vier kleine schaaltjes en plaats deze op de borden. Leg vervolgens een toefje veldsla erboven en druppel daar wat dressing op. Schik er vervolgens een takje rode bessen, de partjes sinaasappel, en bosbessen op. Druppel ook wat sinaasappelsaus op het bord. Leg vervolgens de kalkoen- of kipfiletplakjes dakpansgewijs op het bord en strooi er wat peterselie op en naast, samen met nog wat losse rode bessen en bosbessen.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Sauzen