Stoofpeertjes in port

Stoofpeertjes in port

Smulweb imageSmulweb

Stoofpeertjes in port: een klassiek dessert dat nog even lekker is als altijd. In ruim drie uur krijgen de peren de perfecte garing en volle smaak dankzij de port, suiker, kaneelstokjes en het vanillestokje. Serveer als dessert of bijgerecht en geniet van het zoete stoofvocht.

10 min bereiden

bijgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1 el Aardappelzetmeel

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Stoofpeertjes in port op tafel.

  1. Doe de port in een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de suiker, het zakje vanillesuiker, het vanillestokje, de kaneelstokjes en de kruidnagels toe. Laat het geheel onder af en toe doorroeren op een laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken zodat de suiker oplost.
  2. Schil de peertjes en laat ze heel met het steeltje eraan. Snijd wel de kroontjes aan de onderkant eruit. Zet ze rechtop in de pan en stoof ze in een gesloten pan op het laagste vuur gedurende 3 uur (en zo nodig langer). Til af en toe het deksel van de pan en overgiet de peertjes met een juslepel met het stoofsap.
  3. Meng in een kommetje een kleine hoeveelheid aardappelzetmeel met een paar eetlepels water tot een waterig troebel papje. Til een voor een de peertjes aan het steeltje en met behulp van een lepel uit de pan en zet ze rechtop naast elkaar in een ronde schaal. Bestrooi ze met een klein beetje nootmuskaat. Vis de kaneelstokjes, het vanillestokje en de kruidnagels eruit. Roer met een pollepel gelijkmatig het papje door het stoofvocht dat in de pan is achtergebleven, op iets hoger vuur. Blijf roeren! Voeg eventueel meer aardappelzetmeel of wat port toe om een dikkere en mooi schenkbare vloeistof te maken.
  4. Schenk de saus over de stoofpeertjes en zet de schaal in de koelkast voor ongeveer een halve dag, zodat de saus stolt en de peertjes koud worden.
  5. Opdienen als bijgerecht of als dessert. Eet smakelijk!
eet smakelijk

Meer zoals dit

Fruit Stoofpeertjes