Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers

Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers

Smulweb imageSmulweb

Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers, gegaard in een knoflook zeezout rub. Laat de boter kleuren, voeg cognac toe en creëer een heerlijke saus. Serveer je biefstuk met friet of witbrood en verse Hollandse kropsla. Pure verwennerij van eigen bodem.

15 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 60 g Cognac

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers op tafel.

  1. Vraag de slager om 4 dikke plakken biefstuk van de haas. Bij voorkeur uit het midden gesneden, 2-3 cm dik en 150-200 gram per stuk. Alternatief: (goedkopere) kogelbiefstuk.
  2. Laat de biefstukken tijdig op kamertemperatuur komen. Wrijf het vlees in met knoflook en strooi er grofgemalen peper en zout over. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur wat lager zodra de pan goed heet is. Laat een klont boter smelten, wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren. Bak de biefstukken 2 minuten voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Draai het vlees met een tang en bak nogmaals dezelfde tijd.
  3. Doe wat extra boter in de pan. Zet de afzuigkap uit (anders kan de vlam erin slaan) en houd een passende deksel bij de hand om al te groot vuur in de pan te doven. Giet zodra de boter is gesmolten een flinke scheut cognac over de biefstukken. Steek de alcoholdamp aan en bak nog 30 seconden nadat de vlammen gedoofd zijn. Alternatief: verhit de cognac in een soep-opscheplepel door deze kort boven een kleine gaspit te houden. Steek de alcoholdamp aan (of houd de lepel even schuin in de vlam). Giet de brandende cognac over de biefstukken.
  4. Laat de biefstukken 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.
  5. Leg de biefstuk op warme borden. Serveer er friet of witbrood bij, met Hollandse kropsla.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees